Caută
Close this search box.

Efectul Trump asupra României…

Donald Trump este noul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, cel mai puternic stat din lume. Unii sunt speriaţi, alţii rezervaţi, iar susţinătorii, nu puţini, din câte s-a văzut la alegeri, sunt de-a dreptul fericiţi. Ce urmează pentru România în noul context politic interanţional?

Money that the German customs agency Zoll seized during an anti-money laundering operation is displayed before the agency's annual statistics news conference at the finance ministry in Berlin March 16, 2012. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: BUSINESS)

Vorbind despre fluctuaţiile impulsive ale pieţelor financiare interanţionale, după vestea succesului lui Trump, Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville a spus că: „Într-un scenariu similar celui care a urmat Brexit-ului, ne aşteptăm că această reacţie să se manifeste pe termen scurt, iar pieţele de acţiuni să-şi revină ulterior. Piaţă românească a reflectat la rândul sau aversiunea la risc a investorilor la deschiderea şedinţei de tranzacţionare de astăzi, cu o scădere de 2% a indicelui BET, care a fost însă parţial recuperată până la jumătatea zilei”.

Leul va rămâne stabil

Analistul consideră că leul va rămâne în intervalul de variaţie obişnuit faţă de euro şi să se aprecieze în raport cu dolarul american.

La nivelul pieţelor internaţionale, o excepţie notabilă ar putea fi preţul aurului, care ar trebui să evolueze pozitiv.

Din punct de vedere militar, România nu va rămâne fără garanţii de securitate, spun analiştii militari ai Academiei Naţionale de Securitate şi Organizarea Apărării (ANSOA), membră a organizaţiei American Diplomatic Mission of International Relations (ADMIR). Specialiştii spun că sunetele războiului se vor tempera, iar trupele militare ruse şi americane se vor retage paşnic.

Ameninţările războinice se temperează

”Pe de o parte, Trump va căuta să negocieze cu NATO un nou angajament prin care statele membre să contribuie proporţional cu resurse la sistemul de Apărare colectivă al Europei, lucru susţinut săptămâna aceasta chiar la Bucureşti de actualii ministri de externe din NATO. România va aloca apărării 2% din PIB începând cu 2017 faţă de 1,48% cât are acum. Pe de altă parte, el va încerca să negocieze cu Federaţia Rusă un acord de pace,  prin care Rusia să îşi retragă trupele din Ucraina şi alte regiuni ale lumii”, a spus analistul militar Sebastian Sârbu,  vicepreşedinte al ANSOA /Consul Onorific pentru România-Bucureşti al American Diplomatic Mission of International Relations – New York.

Specialistul este de părere că interesul de dezvoltare militară de până acum al României  se va muta ca centru de greutate pe planul dezvoltării relaţiilor economice cu SUA.

Nu vom avea probleme cu teroriştii

Este posibil să asistăm la un declin al Uniunii Europene, dar România, care nu a avut șansa fructificării raporturilor cu UE în ciuda sacrificiilor şi contributiei sale la globalizare, va avea şansa unui parteneriat economic cu SUA, dacă va avea înţelepciunea să se serveasca de  acest privilegiu.

”România va fi protejată în mod cert împotriva ameninţărilor ISIS şi ale statelor islamice sponsor ale terorismului, în general. Turcia va redeveni un partener puternic al SUA şi astfel va proteja Europa de proliferarea terorismului islamic şi al imigraţiei ilegale care poate indirect destabiliza și America. SUA se vor izola într-un fel, dar va prospera economic”, a adăugat Sebastian Sârbu.

sebastian-sarbu

Sebastian Sârbu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri