Caută
Close this search box.

Euroalesul Buda către Juncker: „Refuz să accept că avem o Europă a Vestului şi una a Estului“

JUNCKER, Jean-Claude - EC PresidentEuroparlamentarul român Daniel Buda i-a adresat o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, căruia i-a solicitat intervenţia de îndată în vederea rezolvării situaţiei cu care se confruntă sectorul de cercetare din România.

„Problemele mi-au fost semnalate atât de Universitatea Babeş- Bolyai, cât şi de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, subliniind totodată că aceste probleme le întâmpină toate universităţile din România şi nu numai, care au accesat programe în cadrul Orizont 2020, generând grave inechităţi în ceea ce priveşte salarizarea cadrelor care lucrează la aceste proiecte. Apreciez că este inadmisibil ca statele din Estul Europei, inclusiv României, să le fie limitate finanţările pentru cercetători la nivel de 3-400 de euro iar cercetătorii din celelalte state să poată primi 4.500 de euro. Cercetarea este motorul oricărei economii în orice societate iar subfinanţarea acesteia nu face altceva decât să adâncească decalajele dintre state“, a explicat Buda motivaţia demersului său.

15037210_411250745665895_8301514435826025798_n

Iată câteva pasaje importante din scrisoarea prezentată de EuroStiri.eu:

  • Contractul-Cadru pentru programul Orizont 2020 conţine dispoziţii ce crează inechităţi incomensurabile între cercetătorii din ţările din Estul Europei, comparativ cu cercetătorii din Vestul Europei. Salariile din granturile câştigate prin compeţiile la nivel european se raportează la funcţia de bază a cadrului didactic. În consecinţă, veniturile din granturile europene se reduc drastic, de exemplu până la 31 lei / oră pentru un profesor de la Universitatea Babeş – Bolyai şi 15 lei / oră pentru un lector. Fac precizarea că referirea este strict pentru competiţiile care îşi propun să susţină excelenţa şi competitivitatea, organizate prin unităţi ale Comisiei Europene şi al căror discurs public sugerează că toţi câştigătorii sunt trataţi similar, ca europeni
  • Schimbarea din programul Orizont 2020 are trei consecinţe nefaste: 1. Cadrele didactice / cercetătorii care au câştigat granturi în derulare doresc să le mute la universităţi din Vestul Europei, 2. Cadrele didactice / cercetătorii care au câştigat granturi europene nu doresc să le contracteze şi / sau caută să le mute în Vestul Europei, 3. Cadrele didactice / cercetătorii din universităţile româneşti aplică în competiţii europene prin universităţi din Vestul Europei.
  • Situaţia a fost semnalată de către Ministerul Educaţiei forurilor europene încă din luna mai, dar, din păcate, imobilismul instituţional a făcut să nu primească niciun răspuns, iar orice întârziere are consecinţe catastrofale pentru mediul academic românesc.
  • Consider că se impun următoarele soluţii: 1. Acordarea unei derogări pentru România, aşa cum au fost acordate şi pentru alte state din Estul Europei, 2. Interpretarea constructivă a reglementărilor, în sensul că finanţarea se face conform cadrului / reglementărilor naţionale, aşa cum se întâmplă în Programul-Cadru 7. Interpretarea trebuie să fie explicită şi asumată de Comisia Europeană, pentru a evita situaţii în care, mizând pe anumite neclarităţi, am fi tentaţi să oferim noi local această interpretare, iar apoi să ne găsim în faţa unor anchete ale forurilor de specialitate europene, 3) Modificarea cadrului existent, pentru un tratament mai echitabil al ţărilor din Estul Europei, ca expresie a nevoii de a avea mai multă Europă, una a valorilor, mai unită şi mai echilibrată.
  • Din păcate, observăm că astăzi avem de-a face cu o situaţie care ne generează o Europă a Vestului şi una a Estului, pe care însă personal refuz să o accept, convins fiind că şi dumneavoastră faceţi acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri