Caută
Close this search box.

”Factura mea de apă are consum zero, dar trebuie să plătesc 11,13 lei! De ce?”

Un ploieştean a primit o factură de apă pe care scria că trebuie să plătească 11,13 lei deși nu consumase nici un strop în ultima lună. Este posibil să plăteşti indiferent dacă ai consumat sau nu? În acest caz, ce rost mai are contorizarea?

factura

”Am primit o factură, prin care se solicita plata urmatoarelor servicii :  apă potabilă (mc), cantitate 0 ( zero ); canalizare (mc), cantitate 0 (zero); apă meteo (mc), cantitate 7.48 mc *1.42 (preţ unitar) = 11.13 lei. Rezulta că nu  am consumat apă livrată, nu am deversat apă uzată la canalizare, dar  sunt obligat să plătesc 11.13 lei  pentru apa meteo”, ne-a spus cu amărăciune G. B.

Omul menţionează că atunci când sunt precipitaţii întreaga cantitate de apă rezultată intră în pământ, nu merge la canalizare.

”Este o cantitate de apă care intră în pământ şi nu înţeleg de ce să plătesc. Nu înţeleg cum poate fi calculată această cantitate  de apă”, a adăugat G. B. Ce reprezintă denumirea „apă meteo” care apare pe factură?

Normativele te pun la plată şi pentru terenul agricol!

Denumirea se referă la cantitatea de apă pluvială preluată de reţeaua publică de canalizare, de pe casa şi din curtea abonatului la serviciul de apă şi canal.

Facturarea serviciului de canalizare a apei pluviale se realizează în conformitate cu Ordinul 88/2007 al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală, care la art. 215 alin.(1) prevede că: ”Cantitatea de apă meteorică preluată de reţeaua de canalizare se determină prin înmulţirea cantităţii specifice de apă meteorică, comunicată de A.N.M. pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite, declarate de fiecare utilizator şi cu coeficienţii de scurgere recomandaţi de SR 1846-1: 2006”. Datele despre cantitatea de precipitaţii se găseşte pe site-ul Adminitraţiei  Naţionale de Meteorlologie. Pentru luna ianuarie 2016, cantităţile de apă pe regiuni se găsesc pe harta din partea de jos a paginii sub titlul ”Produse meteo”.

Aici intervine însă, dincolo de normative, un aspect de moralitate. Acest coeficient de scurgere este zero doar pentru unele parcuri şi surpafeţe împădurite de la şes. În rest, toată lumea trebuie să plătească o taxă de ploaie, mai mică sau mai mare, dacă vrea contract pentru serviciul de apă şi canalizare! Chiar şi pentru incinte şi curţi nepavate, chiar şi pentru terenurile agricole – ceea ce este o stupizenie – se plăteşte taxă de ploaie, cu toate că acea apă intră, evident, în pământ, nu se duce la canalizare, aşa cum arată, pe bună dreptate indignat, G. B. Este clar că normativul trebuie modificat în sensul evidenţei!

apa-d-eploaie

Coeficientul de scurgere mediu ponderat

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri