Caută
Close this search box.

Avertisment din Parlamentul European: „Molimele pot da lovitura mortală fermierilor greu încercați!“

a-fost-depistat-un-caz-de-gripa-aviara-la-granita-ungariei-cu-romania-la-o-ferma-de-curcaniGermania și Elveția au raportat sâmbătă descoperirea unei tulpini a virusului gripei aviare, acesta fiind cel mai recent caz din cele înregistrate luna aceasta în Europa. Virusul H5N8 a fost de asemenea descoperit în Austria, Ungaria, Polonia, Olanda, Danemarca și Croația.

Săptămâna trecută, autoritățile maghiare au anunțat că s-a identificat un caz de infecție cu virusul H5N8 la o fermă de curcani din județul Bekes, sud-estul Ungariei, în apropiere de granița cu România. Organizația Mondială a Sănătății Animalelor a cerut celor 180 de state membre, printre care se numără și România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, piețe și în comerțul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare. Nici deputatul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, nu a stat cu mâinile în sân. Euroalesul este, de altfel, recunoscut pentru luările de poziție în favoarea fermierilor români, la Bruxelles și Strasbourg.

BUDA, Daniel (EPP, RO)

„Solicit de îndată autorităților de resort din România dar și Comisiei Europene să activeze toate mecanismele necesare prevenirii unei epidemii de gripă aviară, la fel de periculoasă ca pesta porcină! Agricultorii se văd puși în fața unor noi provocări după grindină, secetă, lipsa unor piețe suficiente pentru vânzarea produselor. Bolile și molimile de data aceasta par a le da o lovitură mortală celor încercați și așa de diverse greutăți. Afectarea sectorului avicol va atrage în lanț o serie de probleme. Producătorii de furaje nu vor mai avea unde și la cine să își vândă produsele ceea ce va duce la un blocaj în piața îngrășămintelor și a combustibililor cu efecte severe în zona locurilor de muncă în sectoarele amintite. Prețurile la produsele din carnea de pasăre sau la ouă în mod cert vor crește astfel încât un aliment la îndemâna tuturor poate să devină un lux. Consider așadar că se impune de îndată intervenția autorităților și informarea populației asupra acestor pericole astfel încât acest fenomen să poată fi ținut sub control!“, ne-a declarat europarlamentarul român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri