Caută
Close this search box.

Întâmplările stranii ale unui scriitor spaniol în România: Ceauşescu pare să fi rezistat în timp

Întâmplările stranii ale scriitorului spaniol Jose Luis Munoz, aflat într-o călătorie în România, sunt relatate chiar de el în El Cotidiano.

După un popas la Prislop şi la mormântul părintelui Arsenie Boca, scriitorul și partenerul său de drum (n.r. Ulise) pornesc spre Hunedoara. Pe străzile pline cu gropi nesemnalizate, acesta a fost implicat într-un accident rutier. Pentru că nu s-a înțeles cu șoferul român, a fost chemată poliția locală.

„Maşina de patrulare a sosit în cincisprezece minute, iar din ea a coborât un cuplu de poliţişti fără experienţă, poliţistul bun şi poliţistul rău. Cel mai tânăr dintre ei cunoaşte limba engleză şi conversează cu Ulise. Celălalt pare destul de morocănos pentru că i-a fost întrerupt somnul”, a relatat autorul reportajului intitulat “Hunedoara, România Ungară”.

Cu toţii au ajuns la sediul Poliţiei din Hunedoara, moment în care Jose Luis Munoz a crezut că s-a întors în timp, pe vremea Securității lui Nicolae Ceaușescu.

„Aici, vedem o familie de ţigani care aşteaptă să fie interogată. Ulise şi cele patru femei sunt conduşi într-o încăpere mică, care pare de pe vremea Securităţii lui Ceauşescu, după aerul sumbru. Ceauşescu pare să fi rezistat şi în modul de lucru al Poliţiei. Nu sunt calculatoare, nici maşini de scris. Raportul accidentului este scris de mână. Relatarea lui Ulise, care nu ştie română, se va termina plină de ştersături. I se spune să deseneze o schiţă a accidentului, însă Ulise o face greşit pentru că a fost dintotdeauna un artist prost. Alături de Ulise stă poliţistul bun, care îi arată cum să umple locurile lăsate libere din chestionar, pe care nici el nu le mai poate descifra”.

După mai multe ore de audieri, poliţiştii finalizează cercetările.

„Totul este haos în comisariatul de poliţie. Poliţistul bun a deschis uşa pentru a face loc celui rău, care trebuie să fi lucrat în Securitatea lui Ceauşescu. Poliţistul prietenos îi spune lui Ulise că va fi amendat, dar acesta nu protestează. În cazul în care va ajuta Poliţia Hunedoara să cumpere o maşină de scris, sancţiunea este binevenită”, concluzionează scriitorul spaniol, potrivit b1.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri