Caută
Close this search box.

SUA. Chicago, sanctuar pentru imigranți

 

Primarul Rahm Emanuel a reafirmat luni statutul de sanctuar pentru imigranți al orașului Chicago, a doua zi după ce președintele ales al SUA a amenințat că va ordona arestarea sau deportarea a două sau trei milioane de imigranți ilegali, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

„Sunteți în siguranță în Chicago. Sunteți apărați în Chicago. Și sunteți sprijiniți în Chicago. Acesta este un oraș al incluziunii”, le-a transmis Emanuel celor fără documente legale de reședință, într-o conferință de presă la spitalul de copii Ann & Robert H. Lurie. Mai mult, primarul — fost șef al personalului Casei Albe în primul mandat al președintelui Barack Obama — a promis că imigranții vor avea în continuare acces la serviciile publice, inclusiv educație și asigurări de sănătate finanțate de municipalitate.

Managerul spitalului, Patrick Magoon, a afirmat că atitudinea lui Trump față de imigranți provoacă un stres enorm și există date care arată că numărul apelurilor la numere de urgență pentru crize și prevenirea sinuciderilor s-a dublat în statul Illinois în ultima săptămână, după alegerile prezidențiale.

Chicago, al treilea oraș ca mărime din SUA, face parte din mișcarea „sanctuarelor”, alături de New York, Los Angeles și alte peste 30 de localități, ai căror primari au făcut promisiuni similare: poliția locală nu va verifica statutul de imigrant al suspecților arestați și nu va pune astfel de informații la dispoziția autorităților federale care ar putea acționa pentru deportare. La Chicago, se așteaptă în curând aprobarea în consiliul local a planului lui Emanuel de a elibera documente de identitate municipale imigranților și persoanelor fără adăpost care nu pot obține acte de identitate federale.

Ca termen de comparație pentru obiectivul pe termen foarte scurt asumat de Trump privind deportarea imigranților ilegali — printre care, susține el, se află numeroși infractori condamnați, membri ai bandelor de pe străzi și traficanți de droguri — Reuters reamintește că în cei opt ani de președinție ai lui Barack Obama au fost deportate circa două milioane de persoane. Viitorul președinte republican a amenințat și cu tăierea fondurilor federale pentru orașele care adăpostesc imigranți ilegali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri