Caută
Close this search box.

Euroalesul Buda declară război E-urilor cancerigene din alimente

3_df6aeaNumărul cazurilor de cancer va creşte la nivel mondial cu până la 70% până în anul 2030, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Acest flagel, care se răspândeşte cu rapiditate mai ales în ţările dezvoltate, va însemna 25 de milioane de noi cazuri de cancer pe an, până în anul 2030, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cancerul, ucide, în fiecare an, peste 55.000 de români. Mai grav este că, în aceeaşi perioadă de timp, în România, peste 78.000 de persoane se îmbolnăvesc de cumplita maladie. Un aliat de nădejde împotriva cancerului este alimentația sănătoasă.

BUDA, Daniel (EPP, RO)

Din păcate, în graba şi lipsa de interes faţă de o alimentaţie de calitate, foarte mulţi oameni se mulţumesc cu alimentaţia cantitativă, estetică, ambalată frumos, colorată cât mai apetisant, aromatizată, conservată cât mai bine, sărată, pasteurizată, rafinată şi încalzită la microunde. Este adevărat că nu toate E-urile prezente aproape în toate produsele de pe rafturile magazinelor sunt periculoase, însă multe dintre ele sunt adevărate otrăvuri pentru organism. Deputatul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, dar şi promotor al campaniei „Mănânci produse româneşti, mănânci sănătos”, a interpelat Comisia Europeană pe această temă, îngrijorat fiind de faptul că multe dintre E-urile interzise în alte state sunt în continuate tolerate în România.

„În ultimii ani, cercetările diferitelor școli de medicină, centre specializate sau agenții de protecție a consumatorilor au demonstrat că E-urile din alimentație sunt nocive, cancerigene, existând chiar o poluare legalizată a alimentelor. Unele teste arată că E-952 (ciclamatul de sodiu, prezent în biscuiți și răcoritoare) este potențial cancerigen. În prezent, este interzis în Regatul Unit și în SUA, dar permis în România și în alte state ale UE. La fel, E-124 (roșu ponceau, regăsit în dulciuri și mezeluri) este interzis în unele țări. De asemenea, E-102 (tartrazina, colorant galben), interzis în SUA, Norvegia, Austria, este considerat răspunzător de agravarea astmului, de distrugerea ADN-ului, de apariția cancerului de tiroidă. Alți coloranți întâlniți în UE, dar interziși în țări, precum SUA, Norvegia, Japonia, Australia sau Rusia sunt E-104 (galben de quinolină) și E-123 (amarant, foarte cancerigen). Din păcate, lista coloranților nocivi poate continua. Ce instrumente are la îndemână Comisia pentru armonizarea legislației în domeniul aditivilor alimentari pe piața internă?”, a notat euroalesul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri