Caută
Close this search box.

Bâlbele primăriei Baia Mare incită oamenii împotriva ridicării unui cartier pentru romi

 

Peste 100 de persoane din cartierul Vasile Alecsandri din Baia Mare au protestat, joi, față de intenția municipalității de a amplasa locuințe modulare pentru romi pe terenul din vecinătatea blocurilor.

„Primăria a încercat în mai multe rânduri să găsescă un loc în care să amplaseze aceste locuințe modulare în care să-i mute pe romii din mai multe locuri ale orașului, însă de fiecare dată au fost opriți de cetățeni. Acum, spun că terenul din vecinătatea blocurilor este proprietate publică, deși când noi am cerut terenul pentru a construi garaje ne-au spus că e proprietate privată. Încercați să vă imaginați ce s-ar putea întâmpla aici dacă ar fi aduse câteva familii de romi. Suntem îngrijorați de modul cum înțelege primăria să-i integreze pe acești oameni fără a ține cont și de efectele asupra celorlalți locuitori”, a spus Emil Tzukodi, locuitor din cartierul Vasile Alecsandri, citat de Agerpres

Potrivit acestuia, în cele patru blocuri de locuințe din cartierul băimărean, lângă care ar uma să fie mutați romii, locuiesc aproape 800 de persoane și aproape 200 de copii merg la grădiniță, școală sau liceu.

Nemulțumirea locuitorilor este accentuată și de faptul că toate apartamentele din blocurile în care ei locuiesc acum au fost locuințe sociale în care au locuit romi și care au fost devastate aproape în întregime, astfel încât municipalitatea a fost nevoită să-i evacueze și apoi să vândă spațiile de locuit.

„În momentul când am venit aici, casa scărilor nu mai avea balustradă, din camere lipseau geamurile, toate instalațiile electrice erau smulse din pereți, urme de foc în mijlocul camerelor, instalațiile sanitare sparte sau înfundate, pereții afumați (…), era un prăpăd greu de imaginat. Fiecare locatar a făcut eforturi financiare mari pentru a reface o locuință distrusă în asemenea hal și abia după ce am reușit să refacem locuințele și spațiile din fața blocurilor, cei de la E.ON Gaz și Enel au fost de acord să ne branșeze la utilități, apoi ne-am legat la apă. Până am reușit să refacem instalațiile de apă și cele sanitare, toată lumea folosea o cișmea din curtea blocurilor, iar acum după ce totul arată civilizat, primăria vrea să amplaseze locuințele modulare pentru romi la numai câțiva zeci de metri de blocuri. Nu o să permitem acest lucru și o să ne adresăm primarului și prefectului de Maramureș”, a spus Liviu Mălaimare, locuitor din cartierul Vasile Alecsandri.

Directorul Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) din cadrul primăriei municipiului Baia Mare, Bogdan Gavra, a declarat că amplasarea locuințelor modulare pentru romi în cartierul Vasile Alecsandri a fost luată în ședința Consiliului Local din luna septembrie.

„Consilierii locali au decis după mai multe runde de discuții să amplaseze locuințele modulare pentru cele 60 de familii de romi, în strada Arieșului, cartierul Vasile Alexandri. Le-am explicat și în acel moment, dar și cu mult timp înaintea luării deciziei, că fac o greșeală încercând să pună locuințele modulare tocmai în vecinătatea unor blocuri odată distruse și apoi refăcute în urma unor eforturi financiare uriașe din partea locatarilor care le-au cumpărat. Înaintea deciziei finale de amplasare a locuințelor modulare au mai existat încă două variante care au fost respinse în favoarea celei din Vasile Alecsandri. Eu îmi susțin mai departe punctul de vedere: locuințele modulare trebuie așezate într-un alt loc decât cel din strada Arieșului”, a spus Bogdan Gavra.

El a mai precizat că cele 60 de familii de romi ar urma să locuiască în strada Arieșului cel puțin trei ani de zile, timp în care administrația municipală ar urma să construiască locuințe sociale.

Acesta a mai precizat că serviciul pe care-l coordonează încearcă să asigure accesul la educație, asistență medicală și socială pentru aproape 700 de copii romi.

Locuitorii din strada Arieșului din municipiul Baia Mare au mai spus că vor organiza în 22 noiembrie un protest și în fața primăriei și vor înainta prefectului județului Maramureș o solicitare de sprijin.

În ultimii patru ani, administrația municipală a mutat mai multe familii de romi care locuiau pe malul pârâului Craica, situat în vecinătatea unor blocuri de locuințe, în fostele birouri ale combinatului metalurgic Cuprom, însă această mutare s-a dovedit a fi un eșec pentru că persoanele mutate au distrus o parte din bunurile puse la dispoziție, iar locul a fost a înconjurat de mormane de mizere.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri