Caută
Close this search box.

Diploma care îţi majorează salariul chiar şi de câteva ori

Există o diplomă care îi poate ajuta pe angajaţi să îşi majoreze salariul chiar şi de câteva ori, cea de MBA, de master în administrarea afacerilor. Însă totul are un preţ. Şi cu cât un program de MBA este mai bun, cu atât are costuri mai mari, din mai multe puncte de vedere.

Pe lângă taxele de şcolarizare, cei care vor să urmeze un astfel de curs s-ar putea să fie nevoiţi să renunţe şi la actualul loc de muncă, deoarece MBA-urile cu greutate sunt consumatoare de timp.

În România multe programe de acest gen sunt special gândite pentru cei care vor să muncească în paralel. Totuşi, MBA-urile part-time, deşi pot oferi un imbold carierei celor care le urmează, nu aduc o creştere a veniturilor la fel de mare ca un MBA cu normă întreagă.

Cele mai importante programe MBA din lume nu pot fi făcute la seral. Cei care se înscriu sunt nevoiţi să îşi dedice doi ani din viaţă studiilor, chiar dacă asta înseamnă să renunţe la locul de muncă pe care îl au.

Apare un dublu efort financiar. Pe de o parte sunt taxele de şcolarizare, pe de altă parte sunt veniturile pierdute odată cu renunţarea la slujbă. Dacă sunt luat în calcul ambele elemente, un program MBA la Stanford are un cost real de peste 430.000 de dolari, iar la Harvard, de peste 380.000 de dolari, arată o analiză Bloomberg, citată de digi24.ro. Cei care decid să se înscrie într-un asemenea program se întreabă adesea dacă dacă merită un efort financiar atât de mare.

Datele Bloomberg arată că angajaţii care câştigau în medie 50.000 de dolari pe an înainte de MBA au ajuns la un salariu de 90,000 de dolari imediat după încheiera cursurilor şi, în decurs de până la 8 ani au ajuns să câştige în medie 145.000 de euro.

În România însă, pentru majoritatea angajaţilor din multinaţionale, accesul la marile programe MBA este limitat. Au la dispoziţie oferta locală de mastere în administrarea afacerilor. Cele mai populare sunt cele de week-end şi cele la seral. Le permit cursanţilor să îşi păstreze locul de muncă. Şi sunt ieftine. Costă între câteva mii de euro şi câteva zeci de mii de euro. În Statele Unite, un MBA bun costă peste 150.000 de dolari.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri