Caută
Close this search box.

Războiul țigărilor a născut Constituţia fumătorilor!

Amenzi de zeci de mii de lei, afaceri ruinate, nervozitate în Paralment şi o Constituţie a Fumătorilor. Acestea sunt, până acum, efectele Legii antifumat. Din păcate, ea nu a avut efect asupra numărului bolnavilor de cancer pulmonar, care nu s-a diminuat deloc!

Cu aproximativ cinci ani în urmă, după interzicerii fumatului în anumite spaţii publice, apăruseră restaurante în care se delimitaseră spaţii separate, bine izolate, ca nişte ”acvarii”, puse la dispoziţia nefumătorilor. Ideea era că aceştia sunt mai puţini decât fumătorii (avem 5 milioane de fumători), aşa că spaţiile speciale pentru nefumători pot fi mai mici.

Apoi a apărut proiectul noii Legi antifumat, care interzicea acest viciu în spaţiile publice, inclusiv în pacurile învecinate cu locuri de joacă pentru copii. Practic se interzicea fumatul peste tot, mai puţin acasă, dacă stai cu uşa şi geamurile închise.

Sub presiunea fumătorilor, în special a celor din Parlament, Legea s-a îndulcit şi s-a acceptat fumatul în spaţiile publice închise, dar în locuri clar delimitate, închise etanş şi aerisite corespunzător. Cu alte cuvinte, ”acvariile” nefumătorilor din cârciumile anilor trecuţi au devenit cuştile fumătorilor de astăzi.

Apoi, din martie, au început să curgă amenzile, de ordinul zecilor de mii de lei pe lună, şi revoltele, sub diferite forme, ale fumătorilor şi ale patronilor de localuri, pentru că afacerile le-au mers din ce în ce mai prost.

În acest context s-a născut Asociaţia Fumătorilor, condusă de un medic(!), care a elaborate o Constituţie a Fumătorilor.

Acestă declaraţie de principii are unele puncte care ar putea fi chiar cooptate în legea de bază a ţării. Cităm din Constituţia Fumătorilor: ”ARTICOLUL 3 – Nici un guvern nu are dreptul de a dispune de vieţile oamenilor şi de fructul muncii lor, şi nici de a impune sau interzice comportamente, altele decât agresiunile împotriva altei persoane sau a proprietăţii private”.

Preşedintele Asociaţiei Fumătorilor, medicul Florian Răduţ, a spus că organizaţia vrea să pună în vedere clasei politice că legea antifumat mai trebuie să sufere modificări.

Cancer pulmonar nu este neapărat efect al fumatului!

”Eu am o maşină de serviciu a firmei mele în care nu intrăm decât eu şi soţia mea. Dar, pentru că este de serviciu, legea presupune că s-ar putea să urce şi altcineva în ea. Ca atare, noi, doi fumători, nu avem voie să fumăm în acea maşină sub ameninţarea amenzilor. Vi se pare normal?”, a spus  Florian Răduţ.

florian-radut

Medicul explică faptul că fumatul este un viciu înrădăcinat în Românai de zeci de ani. Iar Legea antifumat a venit brusc, fără nici o perioadă de prevenţie anticipată, de obişnuire a societăţii cu aceste noi cerinţe, ceea ce nu este normal. De asmenea, medical Florian Răduţ afirmă că unu la mie din populaţie face cancer pulmonar, indiferent dacă fumează sau nu. Desigur, acesta în contextual în care fumatul amplifică unele boli…

”Un prieten al meu a fost amendat pentru că a fost prins cu ţigara sub un acoperiş cu doi pereţi de pe un sapaţi public, loc sub care până la aplicarea noii legi, se putea fuma. Omul nu a ştiut, a fost luat pe sus, pur şi simplu!   Dar legea nu se face pentru a da amenzi, ci pentru a corecta greşeli. În altă ordine de idei, unu la mie din populaţie, indiferent dacă sunt fumători sau nefumători, face cancer pulmonar”, a spus Florian Răduţ.

Cele opt articole ale Constituţiei Fumătorilor poate fi consultată la adresa:

https://www.asociatiafumatorilor.ro/constitutia-asociatiei-fumatorilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri