Caută
Close this search box.

Libanul construiește un zid în apropierea unei tabere palestiniene

 

Zidul din beton pe care îl construiește armata libaneză în apropierea celei mai mari tabere de refugiați palestinieni este destinat să împiedice „teroriștii” să se infiltreze, a afirmat luni o sursă militară, în timp ce locuitorii îl comparau cu „zidul rușinii” din Israel, transmite AFP, preluată de Agerpres.

De peste o jumătate de secol și în baza unui acord, armata libaneză nu a intrat în tabăra Ain el-Héloué, situată în vecinătatea orașului de coastă Sidon (sud). S-a creat astfel o absență a legii, iar tabăra a devenit un adăpost pentru extremiști și persoane căutate de poliție.

„Construcția zidului a început în urmă cu ceva timp și obiectivul său este de a împiedica teroriștii să se infiltreze în tabăra Ain el-Héloué din zonele învecinate”, a declarat luni o sursă din cadrul armatei.

Imagini publicate în ultimele zile pe rețele sociale arată instalarea unor blocuri masive de beton la vest de tabăra Ain el-Héloué, cea mai mare și mai populată din cele 12 aflate în Liban.

Potrivit sursei militare, construcția este o „măsură de securitate” decisă după arestarea în tabără a mai multor „teroriști” căutați. „Nu este vorba despre o închisoare sau un zid de separare, ci de un zid de securitate (…), iar populația (taberei) nu va fi afectată”, a dat asigurări sursa.

Un militant din această tabără, Fouad Othman, s-a întrebat în legătură cu necesitatea acestui zid, „pentru că există baraje ale armatei la porțile taberei care controlează intrările și ieșirile”.

În opinia sa, zidul este o insultă pentru refugiații palestinieni, care îl compară cu cel ridicat de statul evreu în Cisiordania ocupată, devenit un simbol al ocupației israeliene.

La rândul lor, libanezii și-au exprimat indignarea pe rețelele sociale. „În curând, copii de la Ain el-Héloué vor picta desene despre Palestina și libertate pe zidul rușinii”, a scris unul dintre ei.

Șeful forțelor de securitate palestiniene din Liban, generalul Mounir al-Maqdah, a afirmat că, „dacă guvernul libanez ar fi tratat cu ani în urmă dosarul prezenței palestiniene în Liban, nu ar fi fost necesar să construiască un zid de separare sau turnuri de control”.

Peste 54.000 de palestinieni înregistrați pe lângă Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) trăiesc în tabăra Ain el-Héloué care mai adăpostește de câțiva ani alte mii de palestinieni care au fugit din calea războiului sirian.

Majoritatea celor aproape 450.000 de palestinieni înregistrați pe lângă ONU ca refugiați în Liban trăiesc în condiții precare, mai scrie AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri