Caută
Close this search box.

Daciana Sârbu: Marii producători de alimente vând produse inferioare calitativ în statele est-europene

Produse vândute sub aceleași denumiri si etichete au uneori calitate inferioara in state est-europene fata de restul UE, iar acest dublu standard este inacceptabil, considera eurodeputata Daciana Sârbu, care, alături de europarlamentarul ceh Pavel Poc, a adresat o interpelare Consiliului European, cerând acțiuni pentru verificarea si remedierea situației. Potrivit unor studii comparative, exista, practic, duble standarde in calitatea alimentelor în Uniunea Europeana, care par sa corespunda unei diviziuni Est-Vest, subliniază cei doi eurodeputati (vicepreședinți ai Comisiei pentru Sănătate din PE). Aceștia solicita Consiliului un punct de vedere oficial si acțiuni pentru corectarea acestei probleme, astfel încât calitatea alimentelor comercializate sub același brand sa nu mai difere intre statele UE. „Noi considerăm că e inacceptabil acest dublu standard în ce privește calitatea alimentelor în Uniunea Europeană, și așteptăm din partea Consiliului o verificare a acestei situații și soluții de remediere a ei.
Nu e normal ca un produs cumpărat in Romania sau Cehia sa aibă o calitate mai slabă decât produsul vândut cu aceeași etichetă de o companie multinațională într-un stat din vestul Europei. Consumatorul se orientează după renumele produsului, dar primește mai puțin decât ar merita. În unele state est-europene, există organizații ale consumatorilor care chiar au testat în laborator și au certificat aceste variații. Mulți români au avut posibilitatea să compare direct astfel de produse și au observat diferența. Cred că acest semnal trebuie luat în serios de instituțiile europene. Suntem cetățeni cu drepturi egale și calitatea alimentelor ar trebui să fie aceeași peste tot în Uniunea Europeana”, afirmă Daciana Sârbu. Aceste variații în compoziția produselor pot genera și efecte asupra sănătății. În estul și sud-estul Europei se află pe piață produse care conțin cantități mai mari de grăsimi trans, un ingredient care, consumat în exces, poate genera afecțiuni ale inimii. Daciana Sârbu a adus în discuție acest lucru atunci când la Parlamentul European a fost dezbătuta o rezoluție pe tema grăsimilor trans, eurodeputata PSD fiind co-autoare a acestei rezoluții care cere limitarea respectivelor substanțe în alimente. Semnale recente ale presei europene au readus în prim-plan problema calității alimentelor care variază de la un stat la altul, deși sunt comercializate in ambalaje identice. Potrivit Politico.eu, studii care au comparat produse cu eticheta identică vândute în aceeași rețea comercială în Germania și Cehia au descoperit că produsele vândute în Cehia aveau cantități mai mici de făină integrală sau cantități mai mari de grăsimi. Un alt studiu citat, realizat în 2015 de o echipă de la Universitatea de Chimie și Tehnologie din Praga, a descoperit că unele produse vândute în Cehia aveau nu doar calitate mai slabă, dar și prețuri mai mari decât în Germania. Un studiu mai vechi, din 2011, realizat de o organizație slovacă pentru protecția consumatorilor și citat de Euractiv.com, a constatat diferențe în cazul mai multor produse (de la cafea și băuturi răcoritoare, până la piper).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri