Caută
Close this search box.

Rapoarte care influenţează direct viaţa românilor, dezbătute în Parlamentul European

Autumn season - the European Parliament in Strasbourg - Ill riverComisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmström şi comisarul pentru agricultură, Phil Hogan, au discutat despre ce impact au acordurile comerciale asupra agriculturii, în cadrul şedinţei comune a comisiei pentru agricultură şi a celei pentru comerţ internaţional din Parlamentul European.

„Sunt câteva zile extrem de intense aici, la Parlamentul European de la Bruxelles, unde s-au dat o serie de voturi pe rapoarte care influenţează direct viata cetățenilor europeni şi bineînțeles din România! Am încercat, prin amendamentele depuse în cadrul Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, să creionez un spaţiu concurențial sănătos pentru agricultorii din România care trebuie să aibă posibilitatea de a-şi valorifica produsele dar, în același timp, am subliniat şi necesitatea de a se sprijini în mod eficient structurile asociative. Am subliniat prin amendamente faptul că politica din domeniul concurenței a fost întotdeauna una dintre politicile centrale ale Uniunii Europene, ea fiind esențială pentru buna funcționare a pieței unice”, a dezvăluit deputatul european Daniel Buda.

BUDA, Daniel (EPP, RO)

„Astăzi, mai mult ca niciodată, Uniunea Europeană are nevoie de o politică solidă în domeniul concurenţei, care să fie aplicată şi respectată în mod strict. Respectarea riguroasă a normelor privind concurenţa aduce nenumărate beneficii cetăţenilor europeni: consumatorii europeni au acces, astfel, la o gamă largă de produse şi de servicii de calitate; întreprinderile din întreaga Uniune beneficiază de condiţii de concurenţă mai echitabile, evitându-se astfel concentrarea excesivă a puterii economice și financiare în mâna unui număr mic de entităţi; sunt promovate locurile de muncă de calitate, creşterea, inovaţiile şi investiţiile; se garantează, de asemenea, că toate întreprinderile îşi respectă responsabilităţile şi îşi plătesc taxele, precum şi că nicio întreprindere nu beneficiază de un tratament preferenţial. Acest proces funcţionează însă şi în sens invers. Cu cât întreprinderile şi statele membre încalcă mai mult aceste norme în mod deliberat, cu atât mai mult aduc prejudicii consumatorilor, întreprinderilor şi pieţei unice în general. Fiecare beneficiu fiscal ilegal, sau altă formă de ajutor de stat, fiecare practică antitrust și fiecare decizie guvernamentală protecţionistă şi care împiedică inovarea are un efect grav asupra vieţii cetăţenilor europeni. Domeniul concurenţei trebuie să asigure faptul că interesele producătorilor agricoli beneficiază de acelaşi nivel de protecţie ca şi interesele consumatorilor, garantând aplicarea unor condiţii de concurenţă echitabile, pentru a favoriza investiţiile, ocuparea forţei de muncă şi inovarea pe pieţele agricole. O legislaţie coerentă şi unitară în domeniul concurenţei la nivelul Uniunii ar înlătura incertitudinile în materie de reglementare şi ar consolida poziţia producătorilor agricoli în cadrul lanţului de aprovizionare. Comisia Europeană trebuie să adopte o abordare mai cuprinzătoare în ceea ce priveşte elementele de definire a «poziţiei dominante» în materie de concurenţă, deţinute de o întreprindere sau de mai multe întreprinderi agricole care au încheiat un acord orizontal şi recomandă sancţionarea abuzurilor de «poziţie dominantă» care ar trebui analizată în paralel cu gradul de concentrare al sectoarelor din aval. Nu în ultimul rând, am subliniat necesitatea simplificării normelor care vizează organizarea colectivă a agricultorilor, în vederea identificării de instrumente adaptate specificului pieţei care să încurajeze formele de organizare colectivă, pentru a consolida puterea lor de negociere, garantând totodată respectarea principiilor stabilite în Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene”, a mai explicat Daniel Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri