Caută
Close this search box.

Alertă la Galaţi. O profesoară a fost internată cu TBC

 

Peste 400 de persoane, elevi și cadre didactice, de la Școala nr. 28 Mihai Eminescu din Galați, vor fi investigate medical, după ce o profesoară de biologie, care preda la 13 clase, a fost internată și diagnosticată cu tuberculoză.

Profesoara era cu toate analizele la zi, făcute la începutul anului școlar, excepție făcând cea pulmonară, care nu mai este obligatorie. Forma de tuberculoză de care suferă profesoara este contagioasă. La Spitalul TBC Galați a început testarea radiologică a contacților, fiind vorba despre cadre didactice și elevii peste 14 ani. Pentru cei sub 14 ani se va face ințial testarea IDR la cabinetul școlii.

„Faptul că doamna profesor are tuberculoză cu bacil Koch pozitiv înseamnă un risc de contagiozitate ridicat pentru cei cu care a venit în contact pe o anumită perioadă de timp, pentru că nu toată lumea care vine în contact cu un pacient BK pozitiv și contactează infecția și face boala. Tuberculoza are un grad de infecțiozitate relativ scăzut comparativ cu gripa de exemplu, dar există riscul de a dezvolta boala. Cu certitudine la doamna profesor nu este o formă de boală care a fost dezvoltată în ultima lună. Noi avem capacitatea de a face investigații tuturor contacților”, a declarat miercuri reprezentantul Spitalului TBC Galați, Marta Lefter.

Conducerea școlii a luat primele măsuri în acest caz.

„Am luat primele măsuri în sensul că doamna asistentă și doamna doctor din școală au intrat în toate clasele și au punctat câteva elemente esențiale de igienă, respectiv aerisirea îndelungată a sălilor de clasă, spălatul mâinilor, consumul alimentelor după spălatul mâinilor, folosirea batistei în caz de strănut sau tuse. Am făcut și reguli scrie pe care le-am afișat în clase pentru a fi un impact vizual sporit”, a spus directorul școlii, Camelia Bucșă, citată de Agerpres.

Totodată, conducerea școlii va asigura, cu sprijinul Spitalului TBC, atât testarea IDR a elevilor în cabinetul școlii cât și efectuarea unei dezinfecții pentru care programul elevilor va fi redus.

„Sunt 360 de copii de gimnaziu care au intrat în contact cu doamna profesor și 63 de cadre didactice și nedidactice. Au fost înștiințați, bineînțeles, și părinții copiilor de la învățământul primar, această școală are și clase I-IV, dar la opțiunea acestora li se vor face și celor de la I-IV acest test IDR”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Galați, Oana Enache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri