Caută
Close this search box.

Aliatii ne sunt dusmani?

De cateva zile se imprastie pe internet o gogomanie geoplitica sub forma de harta. Este particica noastra de lume, cu o Romanie ca o pata in albastru-cenusiu impresurata de o mare pecingine de un rosu vulgar si sangeros. Explicatia foto: “Romania, inconjurata de tari pro-ruse”. Care sunt fioroasele tari? R. Moldova, Ucraina si Serbia, care, cat ar fi ele de ”pro-ruse”, sunt in vorba cu NATO si cu UE de mai multa vreme  caci aspira la relatii mai lucrative cu Vestul, dar si Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia (plus ca iscusitii cartografi au uitat sa treaca si Grecia, Turcia), adica tari aliate si partenere ale Romaniei, state-membru ale NATO, ale UE, care au relatii solide cu SUA, cu Germania, cu toata lumea occidentala. Ne temem de ele? Prin aceste state, sustine un text insotitor al paradoxalei harti, Romania este “prinsa tot mai strans in clestele Rusiei”. Iar editorialistul site-ului ce raspandeste harta alarmista se intreaba ravasit, din titlu: “Vom rezista?”.  Si ne bombardeaza cu un covor de intrebari: “Pe ce drum vom apuca? Vom cadea iarasi  de partea gresita a istoriei?” si altele.

Raspunsul e simplu, chiar daca nici carmuitorii nostri de moment, nici camarila lor de toate soiurile, par sa nu-l bage in seama. Da, vom cadea iarasi urat in istorie daca nu o vom apuca si noi pe drumul pe care o iau tot mai multi in lume. Incepand cu noul presedinte american, care tocmai a anuntat ca primul lider strain pe care-l va vizita va fi presedintele Rusiei, continuand cu Germania, care are relatii excelente cu Moscova, ca de altfel si Franta, Italia, Spania, dar si statele din grupul Visegrad, sau Bulgaria, Grecia, Turcia etc. (A mai ramas ceva de adaugat? Da, China).

Harta pe care se afla toate aceste tari  nu e una a “capitularilor”, cum i se zice celei tot fluturata (o harta reala a capitularilor este aceea a  ramurilor industriei romanesti preluata/falimentata de firme rusesti, dar asta e alta poveste, si ea grava). Harta fals explicata este a realismului in politica, a intelepciunii in diplomatie si a prudentei in materie de aparare nationala.

A te isteriza in fata unei harti a realului, insa denaturat infatisata, cu aliatii tai vazuti dusmani si vopsiti in rosu moscovit, comunist, panicard, de macelarie, trimite pe o cale periculoasa, deloc a Romaniei de azi, care-si tot cauta azimutul cel bun. Romania trebuie sa incerce, si ea, sa-si normalizeze relatiile cu Rusia, va fi foarte greu, dar altfel, mai precis ca pana acum, dupa cum se vede tot mai impede, nu se prea mai poate. Iar pentru aceasta, intre multe altele, e  nevoie ca spatiul politic  si cel public se lepede de isteria stridenta pe teme de tip rusofilie si pro-Rusia. Mult hulitul Viktor Orban ca si (inca) adulata Angela Merkel  sunt si pro-rusi, si pro-americani, si le merge.

Iara noi, noi epigonii? Aliatii din NATO ne sunt dusmani? Ori noi insine ne suntem cei mai subtili dusmani?

Un răspuns

  1. Daca Rusia ar fi o tara normala, o democratie autentica, v-as da dreptate. Dar, cum dovezile arata cu totul altceva, nu-mi ramane sa cred decat ca sunteti ori naiv, ori aflat in slujba propagandei putiniste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri