Caută
Close this search box.

ANRE: Prețul gazelor se va liberaliza de la 1 aprilie 2017

 

Prețul gazelor vândute de producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017, însă acest lucru nu va duce la creșterea tarifelor finale pentru consumatori, a declarat, marți, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț.

„În luna octombrie, Guvernul a emis o ordonanță de urgență prin care a instituit două modificări la legea gazelor. Prima modificare se referă la articolul 124, care prevedea că producătorii de gaze trebuie să pună cu prioritate la dispoziția pieței reglementate, deci pentru consumatorii casnici și pentru cei din zona termiei (termocentrale — n.r.) cantitățile necesare pentru perioada de iarnă. Această solicitare a venit din partea Comisiei Europene, care a precizat că o prevedere în lege care prevede o prioritate înseamnă o discriminare și a solicitat eliminarea acestei formulări. Atunci acest articol a luat forma că doar până la 31 martie 2017 producătorii pun la dispoziție cu prioritate. Acest lucru înseamnă piață liberă și de la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune prețuri de vânzare a gazelor naturale. Atunci practic intrăm în liberalizare în ceea ce privește achiziția gazelor de la producător”, a declarat Havrileț, în cadrul conferinței anuale a Asociației Furnizorilor de Energie din România.

El a explicat că tarifele finale vor rămâne reglementate până la 2021, așa cum prevede legea, însă a arătat că din ce în ce mai mulți consumatori vor prefera să își schimbe furnizorul.

„Vom rămâne în zona reglementată în ceea ce privește tarifele de furnizare, unde legea prevede ca termen-limită 2021, dar, având în vedere că legea spune că fiecare consumator are dreptul să-și aleagă orice furnizor și orice contract, de la 1 aprilie 2017 vom asista la o migrare permanentă a consumatorilor din zona reglementată către furnizorii care pot oferi prețuri la gaze naturale mai bune decât furnizorul la care este conectat”, a arătat oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, modificările care vor surveni la 1 aprilie nu vor afecta prețul plătit de populație.

„Din punctul de vedere al impactului (pentru consumatorii finali — n.r.), nu cred că vom avea un impact deosebit. La ora actuală estimăm că nu va fi niciun impact, prețul gazelor domestice s-a aliniat la prețul internațional este chiar un pic mai mare, deci practic nu vedem o creștere de preț”, a adăugat Havrileț.

El a amintit că o altă modificare adusă de aceeași ordonanță de urgență Legii gazelor se referă la obligativitatea tranzacționării pe bursă a unei anumite cantități de către producătorii și furnizorii de gaze. „Astfel că, până în momentul în care vor fi evacuate masiv gazele din Marea Neagră să avem o piață lichidă și cât de cât matură în zona de trading a gazelor naturale, după modelul și succesul de pe piața energiei electrice”, a adăugat președintele ANRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri