ARCUB prezintă pe 23 noiembrie 2016, ora 19.00, în Sala Mare din Str. Lipscani, nr. 84-90, premiera oficială a spectacolului “Barajul”, care îi are în distribuție pe Marian Râlea, Romeo Pop, Gabi Costin, Alexandru Voicu și Simona Pop.

Apărută în 1997, piesa “Barajul! a fost montată în același an de Royal Court în Londra, apoi, doi ani mai târziu, pe Broadway. A câștigat Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună piesă a anului în 1998 și i-a adus lui McPherson, în același an, Premiul Criticii pentru cel mai promițător dramaturg. A fost votată printre cele mai importante piese ale secolului 20 într-un sondaj realizat de Royal National Theatre din Londra și face parte dintre cele mai bune 101 de piese ale tuturor timpurilor după părerea lui Michael Billington, criticul de teatru al ziarului The Guardian.

Într-o nouă montare, în regia Andreei Vulpe și scenografia semnată de Dan Titza, spectacolul spune povestea a cinci personaje care ne vorbesc despre prietenie și forța legăturilor dintre oameni. despre prietenie și forța legăturilor dintre oameni.

Într-o mică localitate din apropierea unui baraj, în Irlanda, trei prieteni se întâlnesc într-un bar. Seara pare a se desfășura conform unui ritual banal dintr-un orășel în care nu se întâmplă mai nimic. Se discută despre vreme și despre venirea în localitate a unei tinere din Dublin. Iar prezența ei schimbă totul, căci oferă, fiecăruia dintre bărbații care o înconjoară, prilejul de a spune o poveste. Și pentru că socotesc că existența lor monotonă nu poate atrage atenția unei doamne rafinate, fiecare își pigmentează experiențele cu personaje din folclorul local. Atmosfera stranie, fantomatică, este punctată cu momente de un comic nebun, căci după fiecare dintre povești se revine la tachinările obișnuite între oamenii care se cunosc dintotdeauna. Totul până când străina le dezvăluie motivul pentru care a decis să plece din capitală pentru a se muta în orășelul lor. Și atunci, toate poveștile se spulberă, iar ei se arată solidari, prieteni, umani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here