Caută
Close this search box.

Basarabenii stau la coadă pentru a vota următorul președinte la Republicii Moldova

 Cetățenii moldoveni cu drept de vot din diasporă s-au mobilizat pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, cruciale pentru viitorul țării, întrucât vor decide pentru următoarea etapă dacă aceasta își continuă calea spre UE sau spre Uniunea Euroasiatică, condusă de Rusia.

Astfel, până la ora locală 10:00, peste 400 de persoane au votat la Mestre, în Italia, în timp ce șirul persoanelor care veniseră să voteze a crescut considerabil.

În primul tur al scrutinului prezidențial, la Mestre au votat aproximativ 1.900 de persoane. Favorita alegătorilor moldoveni din Italia a fost Maia Sandu, care a obținut 80% din sufragii, față de contracandidatul său prorus Igor Dodon, care a acumulat doar 7,2% din voturi.

La Moscova au fost aduse 6.000 de buletine de vot

La cele două secții de votare deschise la Moscova, peste 1.000 de persoane stăteau duminică dimineață la coadă ca să voteze, potrivit portalului Deschide.md. În total, în capitala Rusiei au fost aduse 6.000 de buletine de vot pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale, transmite corespondentul RISE Moldova la Moscova.

Potrivit observatorilor, în cazul în care cozile se vor menține și în următoarele ore, este posibil ca buletinele de vot să se dovedească insuficiente.

Tiraspolul s-a arătat deschis alegerilor

Câteva secții de votare stau la dispoziția alegătorilor din Transnistria. Portalul InfoPrut evocă autocare cu alegători transnistreni și o mobilizare fără precedent în regiunea transnistreană pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Un anunț care îi îndeamnă pe transnistreni să participe la scrutin a fost difuzat pe rețelele de socializare. De obicei, autoritățile de la Tiraspol erau reticente față de alegerile din Republica Moldova.

Astfel, cei care dețin acte de identitate valabile pot merge să-și exercite dreptul la vot la următoarele secții de votare: satul Răscăeți — Casa de cultură, satul Copanca — Liceul Alecsandri, satul Hagimus — Casa de cultură, satul Varnița — Liceul Ion Creangă, satul Cocieri — Primăria, satul Doroțcoe — Casa de cultură, satul Coșnița — liceu, orașul Rezina — Casa de cultură, satul Senatovca — —Casa de cultură.

Conform estimărilor de la ora 11:45, aproximativ 25.000 de cetățeni ai Republicii Moldova au votat în diasporă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri