Caută
Close this search box.

Cât de multe beneficii aduc pereții vegetali casei tale

FOTO: greenwalls.ro

Pereții vegetali sunt o prezență neobișnuită în interior, cel puțin în România, dar beneficiile pe care le aduc sunt foarte multe. Printre altele, filtrează aerul și îmbunătățesc starea celor care își petrec timp în preajma lor.

Primul perete vegetal a fost patentat în 1930, de către profesorul american Stanley Hart White, însă cel care este considerat inventatorul grădinilor verticale moderne este Patrick Blanc. Botanistul francez a popularizat ideea de grădină verticală și a amenajat astfel de pereți în toată lumea, abia după 50 de ani de la patentarea ideii de către american.

Îmbunătățirea calității aerului

Plantele recomandate a fi folosite pentru pereții vegetali sunt cele care sunt ușor de întreținut și care rezistă în condiții diverse de temperatură și lumină: Scindapsus, Croton, Aglaonema, Anthurium, Spathiphyllum, Cordyline.

Locul unde va fi amplasat peretele vegetal trebuie să fie unul unde soarele nu bate direct, pentru a evita uscarea plantelor, și unde nu există fluctuații mari de temperatură. Indicat este ca locul să fie ales împreună cu un specialist care să verifice dacă microclimatul se preteaza amenajarii unui perete vegetal.

Plantele ajută la filtrarea aerului din interior prin absorbirea și filtrarea noxelor. Dacă sunt instalați într-o clădire de birouri, pereții vegetali duc la o productivitate mai mare, dar și la o stare de sănătate în general mult mai bună.

Economie la facturile la energie

Vara, pereții vegetali funcționează ca niște aparate de aer condiționat, potrivit green-report.ro. Sporesc confortul termic prin procesul de transpirație al plantelor, iar umiditatea este reglată automat. În plus, temperatura este cu 3 până la 7 grade mai mică decât într-o încăpere normală.

Acustica se poate schimba complet

Frunzele plantelor atenuează zgomotele, le reflectă și le aborb. Așa s-a întâmplat în Germania, unde o sală de concerte care avea pereții verzi a fost transformată în studio de știri al radioului național, grație acusticii bune.

Aceştia se montează cu ajutorul unor sisteme modulare de recipiente confecţionate dintr-un material impermeabil. După montarea sistemului, se adaugă pământul şi plantele alese în prealabil în funcţie de microclimat şi design.

Pentru a întreţine pereţii vegetali, plantele trebuie udate la timp şi verificate periodic pentru a evita îmbolnăvirea acestora. Una dintre greşelile cel mai des întâlnite în întreţinerea plantelor este udarea acestora prea mult sau prea puţin. O soluţie pentru evitarea acestei greşeli este includerea unor sisteme de irigare programate astfel încât plantele să fie udate când şi cât trebuie.

Cea mai nouă invenție este o grădină verticală în care poți să plantezi diverse semințe, doar atașând o cutie panoului din perete. Sistemul te anunță când plantele au nevoie de apă, ba chiar și prin intermediului unui smartphone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri