Caută
Close this search box.

Clotilde Armand: “Nu am nevoie de politică pentru a trăi”

MagnaNews vă propune un interviu cu vicepreședintele USR, Clotilde Armand, o femeie cu mult fler în afaceri, o persoană ambițioasă, care dorește să se implice în fiecare zi în proiecte și strategii ce vin în folosul cetățenilor, și care militează pentru progres, democrație și eliminarea corupției din sistemul românesc. Născută în Franţa, manager Egis România şi inginer cu studii la Massachussetts Institute of Technology (MIT) şi Ecole Centrale din Paris, Clotilde Armand ne-a vorbit despre așteptările pe care le are de la politica din România, ce a determinat-o să se implice în acest domeniu, care sunt proiectele la care lucrează și planurile pe care le are în calitate de consilierul municipal al Sectorului 1 București, dacă va mai candida pentru un post de conducere la Primărie, ori dacă USR se va implica în guvernare, așa cum se speculează. Pentru Clotilde Armand, competența, munca și încrederea reprezintă ingredientele de bază ale succesului iar interacțiunea cu oamenii și plăcerea de a fi atentă la nevoile lor, o definesc.

Onny Sîrbu: Ce vă doriți de la politică și de ce ați ales să intrați în acest domeniu, atât de controversat?

Clotilde Armand: Să știți că politica nu este activitatea mea principală. Eu vin de la birou, am o meserie la care țin, am o familie de care trebuie să mă ocup și am și o responsabilitate prin faptul că sunt aleasă în calitate de consilier al Sectorului 1. Acum nu știu dacă asta se numește politică, dar eu trebuie să ma ocup de administrare publică și asta îmi ia foarte mult timp. Pe partea politică, mi-e greu să mă consider om politic, eu nici nu sunt candidată la aceste alegeri. Poate doar prin prisma faptului că sunt într-un partid și susțin o anumită cale în politică.

“Eu susțin o mișcare și un anumit fel de a face politică”

O.S: V-ați delimitat în vreun fel de USR sau politica electoratului pe care noi îl știm?

C.A: Nu, nu. Sunt vicepreședinte USR și aceasta este platforma mea politică. Dar eu nu mă asociez cu tot ce este controversat. Nu am niciun interes personal în politică, nu am nevoie de politică pentru a trăi, nu susțin pe nimeni anume. Eu susțin o mișcare și un anumit fel de a face politică. Tot ce este controversat, nu este asociat cu mine. Eu cred că sistemul actual politic este unul controversat. Noi suntem un partid anti-sistem și atuncea, noi vrem să aruncăm la gunoi tot ce este controversat, pentru a se naște o altă abordare. De ce m-am implicat? Pentru că exact cum au făcut și alții, a fost un demers natural, care a venit în mod logic. Eram toți implicați în niște activități civice pentru a schimba lucrurile în jurul nostru, pentru a ne implica în comunitatea noastră și a aduce un plus acesteia, prin munca noastră. Am văzut că nu este suficient. Asociația “Salvați Bucureștiul” s-a implicat în multe procese, a văzut că aceste procese, chiar câștigate (aproape 100), nu erau puse în aplicare și atunci, trebuia să facem ceva mai mult pentru a schimba contextul românesc. Și ne-am dat seama că singura cale, care era cea mai eficientă, era aceasta, politică. Ne-am dat seama că, la momentul respectiv, din păcate, chiar nu aveam cu cine să susținem o altfel de politică. Și dacă nu ne implicam noi, cine ar fi făcut-o?

O.S: Care a fost cea mai mare provocare din viața dvs profesională de până acum?

C.A: Eu am schimbat destul de des serviciul. De obicei, când primesc o misiune profesională, mi-o asum timp de 3 ani, iar după acest interval de timp, primesc o altă misiune sau îmi schimb serviciul. În general, mi-am schimbat angajatorul când am schimbat țara. Soțul meu are și el propria lui carieră și atunci, mereu trebuie să ne sincronizăm. Dacă el trebuia să se ducă la un serviciu nou într-o țară, trebuia și eu să găsesc un job în țara respectivă. Vedeți, eu mi-am dat de 4 ori demisia, fără să am un alt job. Mi-am dat demisia când am plecat din SUA, unde aveam un job extrem de bun, și am venit în România. Apoi, din România, mi-am dat demisia când am pleat în Germania. Apoi, am reușit să fiu la același angajator între Germania și Franța dar, mi-am dat demisia când am plecat din Franța și am revenit în România. Așadar, de fiecare dată am fost nevoită să renunț la serviciu pentru a mă duce în țara în care doream să locuim și, pe loc, am căutat un job și am găsit extrem de repede. Nu a fost deloc ușor ceea ce am făcut. Când ești într-o țară în care ai un serviciu bun, cu un salariu bine plătit, și când ești cel care aduce cel mai mult, financiar vorbind, pentru familie și iei decizia de a renunța la tot pentru a te muta în altă țară (în general în România) și a începe de la zero, fără nicio siguranță că vom găsi o  nouă sursă de venit, asta a reprezentat o adevărată provocare pentru mine. Soțul meu este bugetar în România, el lucrează la Institutul de Matematică al Academiei Române și, cu salariul lui ne-ar fi imposibil să trăim, cu toți copiii și atunci…am riscat, am luat această provocare la nivel profesional, de mai multe ori, mai ales când am venit în România.

“Cel mai important este că, la un moment dat, decizi să te implici într-o comunitate și decizi că vrei să construiești pe termen lung”

O.S: În ce situație ați pleca din România pentru a vă reîntoarce în țara natală? V-ați gândit vreodată la lucrul acesta?

C.A: Să știți că am făcut acest lucru, de două ori deja, de a pleca înapoi în Franța. O dată am plecat din Germania și altă dată din România, în Franța. Și nu o să mai fac asta. Am fost în multe țări, de fiecare dată ne-am mutat cu toți copiii, aceștia trebuiau înscriși la școală, aveam nevoie de un job nou de fiecare dată și am decis să nu mai facem asta. Bine, aceste aspecte nu sunt neapărat cele mai importante. Cel mai important este că la un moment dat decizi să te implici într-o comunitate și decizi că vrei să construiești pe termen lung. Când te duci într-o țară și te duci pentru un termen mai scurt (un an sau cinci) te duci pentru a învăța, a acumula experiență, pentru a vedea altceva. Însă, într-un an sau chiar cinci, nu ai timp să construiești ceva pe termen lung. Acum, eu și soțul meu, suntem înr-un moment dat al vieții și al carierei noastre în care zis: ok, nu mai plecăm nicăieri, rămânem în România și construim aici pe termen lung. Vedeți, eu cam în toată viața mea ( chiar și atunci când eram la școală, studentă) am avut activități de voluntariat. Acum, am decis să rămân pe termen lung și astfel, pot să încep ceva mai mult decât a fi doar un voluntar într-o asociație. Și asta am și făcut. A venit totul în mod natural. Aici, în România, dorim să ne creștem copiii. Alegerea de a rămâne în România este și una personală, pentru că, noi suntem de părere că în această comunitate vom evolua ca familie. Noi credem că e bine pentru copiii noștri, în primul rând, și atunci e bine și pentru mine și soțul meu și, suntem de părere că este și foarte educativă această decizie. În sensul că, ne-am luat acest angajament pe care e bine să-l respectăm și să le arătăm copiilor noștri că putem construi ceva, pe termen lung, aici unde suntem, adică în România. Știți bine că eu nu sunt de origine română, dar am făcut această alegere de a veni aici, aparțin de această comunitate și acum vreau cu tărie să contruiesc ceva aici, în România, pe termen lung.

“Nu e suficient să știi să faci, trebuie și faci, adică să implementezi ceea ce știi”

O.S: În ce constă flerul dvs pentru afaceri?

C.A: Nu știu dacă e neapărat vorba de fler, ci mai degrabă de multă muncă și, ceea ce numim în engleză, management, adică, abilitatea de a mobiliza niște echipe, în mod organizat, pentru a contrui ceva din nou. Când ești o persoană care are experiență și știi să întelegi nevoile clienților tăi și știi apoi să mobilizezi echipele, cu acele competențe care trebuie să existe, cu educația de care au nevoie (adică, dacă echipele tale au nevoie de formare, trebuie să primească această formare ori alte resurse), vei avea rezultate și succes, vei performa. Vreau să vă spun că nu e suficient să știi să faci, trebuie și faci, adică să implementezi ceea ce știi. Este vorba de multă muncă dar nimic nu se poate fără muncă șinimic nu se poate fără a fi într-o echipă care te respectă și are încredere în tine. Eu aș spune că, ingredientele cele mai importante pentru succes sunt acesta: competență, muncă și încredere. Acesta e flerul meu, dacă vrei.

“Încrederea stă la baza oricărei relații, și la nivel individual și la nivel de echipe”

O.S: Care este secretul succesului pentru femeia din România de azi?

C.A: Cred că cele trei lucruri exprimate mai sus. Femeile sunt competente, depun multă muncă și sunt capabile să dezvolte foarte mult partea aceasta de încredere. Eu sunt convinsă că bărbații pot să fie la fel de competenți, pot să depună multă muncă, dar probabil că ei se bazează mai mult pe individualism, capacitățile proprii, pe când femeile se bazează mai mult pe ideea de echipă și încredere. Într-un parteneriat, într-o echipă, între un angajator și angajați, între clienți și furnizor, dacă nu există încredere, nu merge. Și să știți că este o mare problemă, de exemplu, în achizițiile publice, pentru a face autostrăzi. Dacă între firmele de stat care, se ocupă de construcții, și cel care supervizează nu există această încredere, și la orice moment ai impresia că vei fi păcălit sau controlat de altcineva, nu are cum să meargă, e foarte greu să se poată construi ceva. Încrederea stă la baza oricărei relații, și la nivel individual și la nivel de echipe, corporații etc.

O.S: Care este cel mai ambițios proiect pe care vi-l propuneți în calitate de consilier municipal?

C.A: Am un proiect, “Litoralul București”, despre care am vorbit de foarte multe ori și care este legat de lacurile din București: Străulești, Grivița, Băneasa, Herăstrău. Aceste lacuri traversează astăzi sectorul 1 din Capitală, din nord-vest până în sud-est și la ora actuală, aceste lacuri sunt complet abandonate, poluate și neaccesibile. Eu vreau să folosesc această oportunitate extraordinară pe care o are orașul nostru, oferită de cei care au avut o viziune foarte bună și au construit aceste lacuri și, să le folosim nu doar pentru a rezolva problemele de mobilitate dar, vrem și să dezvoltăm spații verzi și să dezvoltăm lucruri de recreație, baze sportive. Pentru partea de mobilitate, vrem să creăm o promenadă verde, de 44 de km, care se duce pe tot turul lacurilor. Vrem, pe această promenadă verde, să avem piste de bicilete pe un traseu din nordul Bucureștiului spre aceste lacuri și oamenii să poată lăsa bicicletele la metrou (Herăstrău și Străulești). Ideea ar fi ca, peste tot, din nordul Bucureștiului să poți să vii, fără niciun fel de pericol, spre această promenadă verde, de acolo să iei metroul și să te duci oriunde vrei sau spre centrul orașului. În același timp, vrem să ne putem deplasa, pe această promenadă verde, cu un mijloc de transport nepoluant, cum ar fi un mic troleibuz electric, pentru a aduce oamenii până la metrou. Adică, această axă verde, care merge din nordul până în sudul sectorului 1, să fie folosită ca o axă de mobilitate transversal. Și atunci, am rezolva foarte multe probleme. Vrem să facem și niște pasarele care ar traversa aceste lacuri. Avem astfel și o viziune urbanistă și una legată de bicicliști, care este în expansiune. Și avem și o viziune legată de spațiul verde, deoarece vrem să reamenajăm aceste lacuri care sunt complet abandonate. Este o comoară faptul că avem această salbă de lacuri care traverseză sectorul 1. Dacă vă uitați pe o hartă, se vede acest spațiu verde complet nefolosit, în afară de parcul Herăstrău. În general, oamenii din jur nici nu au acces acolo, e totul închis. Și de ce este poluat? Deoarece s-a construit în mod ilegal și s-au construit niște locuințe care nu sunt conectate la canalizare, ceea ce este ilegal. Noi îi vom obliga pe oameni să se conecteze la canalizare și să nu existe nicio altă sursă de poluare. Și astfel, bucureștenii se vor putea scălda acolo, vara. Așa cum spunea un umorist, la televizor: “În loc să ne ducem la Mamaia, ne vom duce la Dămăroaia”. Am început deja demersurile pentru acest proiect dar, ne lovim deocamdată de faptul că, încă nu este făcut cadastrul în jurul acestor lacuri și trebuie să avem o abordare sistematică pe partea de hârtii, birocratică.

“În niciun caz nu am abandonat ideea de a fi primar”

O.S: Vă doriți să candidați din nou, în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat, pentru o poziție de conducere în politică?

C.A: Da, sigur. În trei ani jumătate o să fiu din nou candidată, nu știu exact dacă la Primăria Capitalei dar, cel puțin la Primăria Sectorului 1 voi candida. În niciun caz nu am abandonat ideea de a fi primar. Eu îmi doresc lucrul acesta foarte mult, echipele noastre la fel. La ora actuală sunt doar consilier, dar asta este un lucru bun pentru că voi învăța și mă voi pregăti mai bine pentru rolul de primar. Dar suntem și frustrați prin faptul că, suntem 8 consilieri, avem o anumită putere la primărie dar aceasta este una destul de limitată. Noi spunem, facem multe lucruri, dar impactul nostru și puterea noastră de a schimba lucrurile s-ar multiplica cu mult mai mult dacă am avea noi primăria.

“Cred că oamenii au apreciat faptul că sunt o persoană umană, nu un politician”

O.S: Care considerați că au fost principalele dvs atuuri din campania din 2016?

C.A: Faptul că am fost pe teren, pe stradă, și m-am întâlnit cu oamenii, am stat de vorbă cu ei și i-am ascultat. Sunt un om căruia îi place foarte mult contactul uman, îmi place să vorbesc cu oamenii și e o adevărată plăcere pentru mine să fac lucrul acesta. Și atunci, cred că, oamenii au apreciat faptul că sunt o persoană umană, nu un politician și că, știu care sunt problemele lor și că totodată, e ușor de a ajunge la mine. Cred că asta e cel mai important.

“Primul lucru pe care un om politic trebuie să îl facă este acela de a asculta cetăţenii şi să respecte ceea ce aceştia vor şi cum gândesc, iar dialogul este absolut necesar”

O.S: Cum comentați rezultatul alegerilor din SUA?

C.A: Vreau să vă spun că sunt o persoană profund democrată. Adică, dacă oamenii din America l-au ales pe dl Trump, el este o persoană perfect legitimă şi el este rezultatul voinţei poporului. E foarte bine asta, nu putem decât să fim fericiţi că democraţia funcţionează, că oamenii s-au exprimat şi avem cu cine să vorbim şi că putem să vorbim cu poporul american prin cineva. Eu în niciun caz nu o să-mi permit să judec ce gândesc oamenii. Mi se pare că primul lucru pe care un om politic trebuie să îl facă este acela de a asculta cetăţenii şi să respecte ceea ce aceştia vor şi cum gândesc, iar dialogul este absolut necesar. Noi am văzut cum au decurs aceste alegeri în America. Au fost multe întâlniri, multe dezbateri, am văzut cum s-au exprimat, adică, poporul american a votat ştiind totuşi pe cine votează. Şi acesta este un lucru bun. Eu cred că America este o democraţie care funcţionează de mult timp, una care este un model şi nu avem altceva de comentat ci doar ei, cu problemele lor, cu aprecierea lor despre situaţia pe care o au la nivel economic, social etc. Ei l-au ales pe dl Trump, atunci el este legitim democratic”.

O.S: Ce impact credeți că va avea acest rezultat asupra țării noastre?

C.A: Este o întrebare foarte bună. Eu cred că America ne va susţine în continuare. Noi suntem în acest parteneriat NATO cu America iar partidul nostru, USR, susţine acest parteneriat. Noi susţinem ceea ce numim euroatlantismul, adică, parteneriatul cu Europa şi cu SUA. Noi, să ştiţi că, ne-am angajat la nişte investiţii în sistemul nostru de apărare şi nu le-am respectat neapărat. Aşa că, înainte să ne punem întrebarea ce vor face americanii, trebuie să ne punem întrebarea: Cum ne vom respecta noi angajamentele faţă de alianţa NATO? Noi ne-am angajat că vom cheltui până la 2 % din PIB în sistemul nostru de apărare iar la ora actuală cred că suntem la 1,4% ceea ce înseamnă că am subinvestit, conform angajamentelor noastre, în infrastrucutra de care are nevoie armata. Ăsta ar fi un punct de discutat. Acum, ce va face dl Trump, nu ştiu. Dar nu cred că pe termen scurt ne va afecta.

“Sistemul actual din România, care este creat din tot felul de partide ca PSD, PNL, PDL și aliații lor, a făcut un beneficiu acestor țări și ei sunt cei care i-au împins pe români să plece din România”

O.S: Se marșează foarte mult pe ideea că străinii au început să ne ocupe țara. Cum comentați acest lucru?

C.A: E foarte ușor de comentat acest lucru. Știți câți români sunt în străinătate? Între 4 -5 milioane. Credeți că acolo sunt apreciați? Da, vă spun că sunt foarte apreciați. Acolo, în Franța, de exemplu, sunt români care sunt medici, dentiști, oameni care fac cercetare, ingineri, oameni care lucrează în construcții și sunt foarte apreciați. Francezii, nemții, spaniolii, italienii spun mulțumesc sistemului românesc care a trimis niște oameni competenți acolo, bine educați în România și care de fapt, tot ce știu ei și forța lor de muncă, este acum în beneficiul acestor țări. Sistemul actual din România, care este creat din tot felul de partide ca PSD, PNL, PDL și aliații lor, a făcut un beneficiu acestor țări și ei sunt cei care i-au împins pe români să plece din România. Eu cred că Franța poate să zică “mulțumesc PSD că ne-ați trimis toți acești oameni”, și la fel și restul țărilor. Ei (n.r. partidele menționate) au lucrat și au muncit pentru aceste țări străine. Noi, USR-ul vrem să facem exact inversul: dacă putem să îi atragem înapoi pe românii care nu se simt bine și nu pot să vină în țară pentru că nu au un loc de muncă convenabil, vrem să dezvoltăm asta ca nimeni să nu mai fie obligat să plece.

„Noi o să susținem un guvern dar fără să facem vreun fel de alianță cu PNL-ul sau alte partide”

O.S: Se va implica USR-ul în guvernare? Va face o alianță politică cu PNL-ul sau alte partide?

C.A: Nu, nu. Nu facem alianțe. Noi o să susținem un guvern, dar fără să facem vreun fel de alianță cu PNL-ul sau alte partide. Noi ne ducem foarte relaxați, în sensul că nu vom negocia valorile noastre, platforma noastră. Ceea ce vrem noi este să evităm un guvern condus de dl Dragnea. Vrem să evităm să ne ducem înapoi la ceea ce a fost. Vrem să păstrăm progresul în lupta împotriva corupției, progresul spre democrație. Avem ceva personal cu dl Dragnea, în sensul că, am fi prima țară din Europa care ar fi condusă de un om care este condamnat penal. Și în niciun caz nu vrem acest lucru. Vă dați seama că el va fi într-un conflict de interes: va dori să oprească toată lupta anticorupție, el fiind deja prins în lupta aceasta deoarece este condamnat penal.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri