Caută
Close this search box.

Confuzie grotescă! Căruţele sunt obligate să aibă RCA. ASF spune că este o eroare

 

După ce că miile de căruţaşi din ţară fac parte în majoritatea lor din pătura săracă a României, Guvernul le-a mai oferit o “bucurie”, considerându- buni de plată a poliţiei RCA.

Situaţie hilară în legislaţia românească. Potrivit unei ordonanţe a Guvernului, căruţele sunt obligate să aibă RCA. Practic, proprietarii de atelaje cu tracţiune animală sunt nevoiţi să încheie o poliţă prin care pot acoperi daunele provocate în caz de accident. Este o eroare materială, au reacţionat oficialii Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Ordonanţa de Urgenţă 54/2016, adoptată în septembrie, privind RCA, a schimbat, accidental, probabil, definiţia termenului de „vehicul”. Mai exact, la articolul 2, actul normativ defineşte vehiculul drept „mijloc de transport cu sau fără propulsie proprie, destinat deplasării pe uscat, inclusiv orice tip de remorcă, indiferent dacă este cuplată sau nu, cu excepţia celor care se deplasează pe şine, bicicletelor sau vehiculelor cu tracţiune animală, pentru care nu există obligaţia legală de înmatriculare sau înregistrare”.

La articolul  4, ordonanta stipulează că obligaţi să încheie poliţe RCA sunt „persoanele fizice sau juridice, care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi tramvaie, au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă”.

Cum în România, deja legea spune că proprietarii de cărute sunt obligaţi să îşi înregistreze atelajul, ar rezulta că şi căruţele sunt incluse în categoria „vehiculelor”. În aceste condiţii, căruţaşii pot oricând fi traşi la răspundere pentru circularea pe drumurile publice fără RCA.

Reprezentaţii pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară au reactionat printr-un comunicat, în care se arată că „cel mai probabil este vorba despre o eroare materială”. Normele de aplicare, care urmează să fie finalizate şi publicate în curând, vor stabili dacă RCA va fi sau nu obligatoriu şi pentru căruţe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri