Caută
Close this search box.

Dacă nu ai apă caldă și căldură în apartament, poți amenda furnizorul!

Dacă ţi s-a oprit furnizarea apei calde sau căldurii din vina furnizorului, pune-l la plată! Dacă ai vrut să faci duş, iar în loc de apă caldă te-a izbit un jet de apă rece, pune furnizorul la plată!  Nici nu este greu să netezești drumul energiei către locuința ta…

Furnizarea energiei termice în sistem centralizat se face în baza unui contract între asociaţia de locatari – sau proprietarul imobilului – şi furnizor.
Acest document trebuie să cuprindă un standard de furnizare, adică la ce temperatură trebuie să primiţi apa caldă şi căldura, în ce condiţii poate fi întreruptă şi cum este sancţionat furnizorul dacă încalcă standardele de furnizare contractuale. Iată litera Legii 51/2006, art. 41 (2) (b): “Utilizatorii au dreptul să solicite şi să primească, în condiţiile legii şi ale contractelor de furnizare/prestare, despăgubiri sau compensaţii pentru daunele provocate lor de către operatori prin nerespectarea obligaţiilor contractuale asumate ori prin furnizarea/ prestarea unor servicii inferioare, calitativ şi cantitativ, parametrilor tehnici stabiliţi prin contract sau prin normele tehnice în vigoare”.
Adică nu numai furnizorul poate penaliza orice întârziere la plata facturii, ci şi plătitorul de factură poate penaliza furnizorul de energie! În acest context, fiecare locatar din imobilul care utilizează sistemul centralizat de energie termică ar trebui să cunoască datele din contractul asociaţiei cu furnizorul de agent termic.
De asemenea, intrarea reţelei de apă caldă şi căldură trebuie să fie contorizată cu aparate care memorează temperaturile de intrare, pe zile şi ore. Asta pentru că utilizatorul trebuie să ştie când să ceară compensaţii şi în ce cuantum.

Și defecțiunile căldurii se taxează

În Bucureşti, de exemplu, o defecţiune a reţelei de distribuţie trebuie reparată în 24 de ore, altfel, consumatorul final poate cere compensaţii. În plus, dacă temperatura apei furnizate nu este cea consemnată în contract, utilizatorul, de fapt toţi utilizatorii din imobilul respectiv pot cere daune. Daunele constau în contravaloarea cantităţii de energie termică nefurnizată, care se scade din factura lunii următoare.
Cantităţile care se scad se înscriu în procesul-verbal de citire a grupului de măsurare/ contorizare. Pentru a primi compensaţii, asociaţia care a semnat contractul trebuie să sesizeze în scris furnizorul de energie. Pentru a face acest lucru trebuie să aveți un administrator de imobil destoinic – pe care îl angajați sau demiteși tot dumneavoastră, prin proprie voință, în funcție de performanțele sale!

Din anul 2020 vom putea construi doar case pasive

Puţină lume ştie că din anul 2020, adică peste cinci ani, în România nu se vor mai construi decât case independente energetic, supranumite “case pasive”. Acestea sunt locuinţe care se deosebesc de cele normale prin faptul că nu au calorifere sau sobe.
Ele îşi produc singure energia necesară consumului, respectiv apa caldă, căldura şi energia electrică, prin celulele fotovoltaice, eolienele şi pompele de căldură proprii. De asemenea, au pereţi cu un înalt standard de izolare termică – adică nu pierd căldură.
O casă pasivă este o construcţie al cărei necesar de energie nu atinge valoarea de 15 kWh pe metru pătrat, pe an. În România a fost construită recent o casă pasivă din elemente ecologice, respectiv… din paie. Şi este funcţională!
Una peste alta, din anul 2020, dacă nu vei avea proiectul de casă conform acestor standarde, nu vei primi avizul de construire. Potrivit dateler Politehnicii Bucureşti, preţul unei asemenea locuinţe este cuprins, în acest moment, între 100 şi 150 de euro pe metru pătrat construit.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri