Caută
Close this search box.

După învestire, Donald Trump se va aşeza la masa renegocierii sferelor de influenţă

După rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și Bulgaria, care și-au ales președinți pro-Moscova, România, țară ce găzduiește elemente ale scutului antiracheta american,  este prinsă tot mai strâns în lanțul de influență al Rusiei. Specialiștii spun că, după învestirea oficială, Donald Tramp se va așeza la masa renegocierii sferelor mondiale de influență.

flag_map_of_romania-svg_

Igor Dodon, candidatul socialist pro-rus în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, a devenit noul președinte al moldovenilor după ce a întrunit 52% din voturi la alegerile de duminică,  în timp ce candidata proeuropeană Maia Sandu a obținut 48%.  Dodon a promis că dacă va deveni președinte va face tot ce îi stă în putință să relanseze relațiile cu Rusia, dar și lupta cu organizațiile unioniste, iar prima sa vizită în calitate de lider al moldovenilor va fi la Moscova. Acesta a precizat că pe agenda unei discuţii cu liderii ruşi ar urma să fie situația exporturilor, a migranţilor, precum şi a situaţiei din Transnistria. Putin l-a felicitat pentru victorie și chiar l-a invitat la Moscova.

Rumen Radev, candidat susținut de Partidul Socialist și favorabil relațiilor cu Rusia, a câștigat alegerile prezidențiale din Bulgaria duminică, obținând 59,35% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale parțiale comunicate luni de comisia electorală, relatează AFP. Candidata susținută de premierul Boiko Borisov și partidul său conservator Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), Țețka Țatceva, 58 de ani, a întrunit 36,17%, a anunțat comisia după numărarea buletinelor de vot. Radev, un aliat al socialiştilor bulgari,  a transformat politicile anti-migraţie într-un vârf de lance în campania electorală şi a folosit argumentul că este în interesul naţional al Bulgariei să ajungă la un echilibru între cerinţele Uniunii Europene şi relaţii mai bune cu Rusia.

Polonia, singurul vecin pro-ocidental

Pe lângă situația excepțională a Ucrainiei, acum Republica Moldova, Bulgaria, Serbia și Ungaria au la conducere oameni favorabili, ba chiar supuși,  Kremlinului. Mai mult, și Cehia si Slovacia au lideri pro-ruși. Cu excepția Ucrainiei, „toți vecinii imediați ai României sunt sau sunt pe cale să intre sub sfera de influență a Rusiei”, potrivit fostului ministru de externe și fost ambasador al României în SUA, Mircea Geoană.

Singurul vecin, aproxiamtiv, prooccidental al României, în acest moment, a rămas Polonia.

Desigur, aliatul principal al României rămâne Statele Unite ale Americii. Însă, politica externă a Americii ar putea înregistra unele modificări esențiale după ce americanii și l-au ales președinte pe republicanul Donald Trump.

putin

”Râmânia trebuie să fie pregătită”

”Nu s-a votat contra candidaţilor în Republica Moldova, Bulgaria sau SUA, ci împotriva sistemului, adică împotriva acelor sfere de influenţă care au susţinut finaciar candidaţi precum Maia sau, dacă vreţi, Clinton. Acum suntem o insulă de americanism  înconjurată de state panslaviste şi situată într-o Europă islamizată. Avem nevoie de o politică coerentă şi echilibrată cu Rusia şi de înarmare la modul serios, pentru că trebuie să ne putem apăra singuri. După învestire, Donald Trump se va aşeza la masa renegocierilor sferelor de influenţă, iar ţara noastră trebuie să fie pregătită pentru acel moment”, a explicat analistul militar Silviu Crăescu, preşedintele Academiei Naţionale de Securitate şi Organizarea Apărării, organizaţie membră a American Diplomatic Mission of International Relations (ADMIR) care îl are printre membri pe Donald Trump. Actualul preşedinte American a fost susţinut de ADMIR în drumul său către Casa Albă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri