Caută
Close this search box.

Faci cumpărături online din China? Iată de ce trebuie să te fereşti!

CumparaturiMihai a intrat pe un site care avea terminaţia co.uk şi, văzând o pereche de pantofi sport de care avea nevoie, i-a comandat şi a plătit cu card. În momentul în care produsul a ajuns a observat că pachetul fusese expediat din China. În plus, pantofii nu aveau niciun fel de legătură cu ceea ce comandase.

A încercat să rezolve problema cu vânzătorul, dar acesta a refuzat să primească înapoi produsul şi i-a oferit lui Mihai o reducere de 20% din preţ pe care acesta, evident nu a acceptat-o. Întrucât comerciantul era din China, chiar dacă avea site-ul înregistrat în Marea Britanie cu terminaţia co.uk, litigiul său nu a putut fi soluţionat prin intermediul Reţelei ECC-Net.

Centrul European al Consumatorilor România – ECC Romania, alături de celelalte 28 de centre din Uniunea Europeană plus Islanda şi Norvegia, se ocupă de achiziţiile de bunuri şi servicii realizate pe teritoriului Uniunii Europene. În schimb, dacă este vorba de un comerciant din afara UE, Reţeaua ECC-Net nu se mai poate implica în soluţionarea pe cale amiabilă a problemei tale. Însă atunci când cumperi dintr-un stat din afara UE, sunt aplicabile alte reguli, de exemplu trebuie să plăteşti taxe vamale. Valoarea acestora depinde de statul de unde comanzi. Mai mult, când cumperi din afara Uniunii Europene, legislaţia acesteia privind protecţia consumatorilor nu se aplică. De exemplu, nu este sigur dacă îţi poţi anula comanda. Prin urmare, este foarte important să afli mai multe despre politicile vânzătorului. Încearcă să obţii informaţii despre politica de tratare a reclamaţiilor şi răspunderea comercianţilor în privinţa produselor defecte. Perioada de timp pentru care un comerciant răspunde pentru un produs (garanţie) este diferită de la stat la stat.

De asemenea, ar fi bine să afli dacă există o garanţie şi dacă aceasta este aplicabilă pe teritoriul României. În caz contrar, ar fi bine să te orientezi spre un comerciant din UE. Taxa vamală se calculează de obicei ca un procent aplicabil preţului, incluzând taxele de transport şi costurile de asigurare. Dacă există o convenţie de comerţ liber sau ceva similar semnat între UE şi statul din care îţi comanzi bunurile, taxele vamale pot fi reduse sau eliminate. Pentru a obţine asemenea beneficii trebuie să obţii un document separat, de obicei un certificat de origine din statul de unde l-ai achiziţionat.  Un exemplu recent de astfel de acord este CETA – acordul economic dintre UE şi Canada semnat de curând şi care va aduce pentru anumite produse reducerea sau eliminarea completă a taxelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri