Caută
Close this search box.

Festivalul filmului românesc s-a bucurat de success în Seattle

 

tudor-giurgiu

Peste 2.200 de spectatori au participat la evenimentele Festivalului Filmului Românesc “Un ochi râde, un ochi plânge”, de la Seattle, statul Washington, SUA, desfășurat în perioada 18-20 noiembrie 2016. Aflat, anul acesta la cea de-a treia ediție, festivalul a fost organizat de Societatea Culturală Româno-Americană (ARCS), din Seattle, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la New York și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Pe parcursul celor trei zile de festival, programul a cuprins șapte producții cinematografice românești: De ce eu? (r. Tudor Giurgiu), Aliyah Dada (r. Oana Giurgiu), Câinii (r. Bogdan Mirică), Nunta mută (r. Horațiu Mălăele), Strada Speranței (r. Ștefan și Alexandru Buzea, Nicolae Radu), Dincolo de calea ferată (r. Cătălin Mitulescu), și Funeralii fericite (r. Horațiu Mălăele), care s-au bucurat de aprecierea entuziastă a publicului de toate vârstele. Fiercare proiecție a beneficiat de o introducere și a fost urmată de o sesiune de întrebari și răspunsuri, momente deosebit de apreciate de public.

Participarea invitaților speciali de anul acesta – regizoarea și producătoarea  Oana Giurgiu, regizorul și directorul TIFF, Tudor Giurgiu, actorul și regizorul Horațiu Mălăele – și a criticilor de film din Statele Unite – Maryna Ajaja, Robert Horton, Monica Filimon – a oferit publicului oportunitatea de a dezbate realitățile care au inspirat aceste recente producții românești și de a afla mai multe despre bucuria și efortul de a face filme de succes.

his-excellency-mark-gitenstein-former-us-ambassador-in-romania-2009-2012-with-his-wife-libby-with-directors-oana-giurgiu-and-tudor-giurgiu monica-filimon-horatiu-malaele-otilia-baraboi

Printre numeroasele personalități care au luat parte la gala de deschidere, de la SIFF Cinema Uptown, s-a numărat Mark Gitenstein, fost ambasador SUA la București (2009-2012) și membru fondator al Societății româno-americane Alianța, din Washington, DC. Excelența Sa, în cuvântul adresat publicului la dechiderea festivalului, a accentuat necesitatea de a da o mai mare vizibilitate culturii românești la nivel internațional, și, în special, în SUA, apreciind  în mod deosebit inițiativa organizării acestui festival de film românesc în Seattle.

Festivalul a fost prezentat în presa americană și în românească. Evenimentele conxe festivalului au inclus proiecții ale filmului Aliyah Dada, la The New School, din New York, și la Temple Beth Am, din Seattle, o masă rotundă despre filmul românesc, la University of Washington, precum și one-man show-ul Sunt un orb, susținut de actorul Horațiu Mălăele, vedeta festivalului, la Kirkland Performance Center.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri