Caută
Close this search box.

Guvernul mexican ia măsuri pentru protecţia cetăţenilor săi care locuiesc în SUA

 

Guvernul le recomandă mexicanilor din SUA să evite conflictele și să se informeze mai bine. Mexicul a anunțat, miercuri, un plan pentru a îmbunătăți protecția cetățenilor săi care locuiesc în SUA prin intermediul informației, dialogului cu autoritățile locale și un apel la evitarea situațiilor conflictuale sau a acțiunilor care ar putea să conducă la sancțiuni, transmite EFE, preluată de Agerpres.

Într-un comunicat cu titlul „Suntem alături de tine”, ministerul mexican de Externe a semnalat că programul prezintă 11 „acțiuni imediate” pentru a evita ca migranții mexicani „să fie victime ale abuzurilor și fraudelor”.

Acesta este primul răspuns al guvernului mexican la intențiile președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a deporta între două și trei milioane de imigranți cu antecedente penale, notează EFE.

În planul prezentat, ministerul mexican de externe cere stăruitor „comunităților să evite orice situație de conflict și să nu se expună la acțiuni care pot să ducă la sancțiuni administrative sau penale”.

De asemenea, se mizează pe consolidarea „dialogului cu autoritățile statale și locale, cu înțelegerea că politicile locale determină, în bună măsură, viața zilnică a mexicanilor” din SUA.

În plus, se are în vedere „strângerea relației cu organizațiile de drepturi civile” și dezvoltarea comunicării între ministerul mexican de externe și cetățenii mexicani din Statele Unite, pentru a oferi orientare în timp util și a îmbunătăți protecția consulară.

În acest sens, ministerul a detaliat că va difuza în comunitatea mexicană numărul de telefon al Centrului de Informare pentru Mexicani, care oferă un prim punct de contact cu guvernul „pentru cei care au nevoie de asistență, informație și protecție consulară”.

De asemenea, o linie directă va fi activată, disponibilă 24 de ore din 24, pentru a răspunde la orice întrebări cu privire la măsurile de imigrare sau pentru a raporta incidente.

Ministerul mexican de externe va încuraja folosirea unei aplicații gratuite pentru dispozitive mobile, numită MiConsulmex, cu informații „relevante despre actualitatea din imigrație, precum și date de contact ale consulatelor și furnizorilor de servicii privind imigrația”.

În plus, va fi crescută prezența consulatelor mobile și pe roți pentru a oferi „servicii integrale de protecție și documentare la un număr mai mare de persoane în comunitățile lor”.

Intenționând să încurajeze toți mexicanii să aibă acte de identitate, se vor face mai multe „întâlniri pentru a realiza acte de înregistrare consulară, pașapoarte și acte de naștere” ale copiilor mexicanilor născuți în SUA.

Totodată, se va mări orarul departamentelor de protecție din consulate, a semnalat ministerul mexican de externe.

De la victoria lui Trump în alegerile prezidențiale din 8 noiembrie, în SUA se înregistrează o creștere a intoleranței, cu mai mult de 300 de incidente de ură contra minorităților rasiale sau religioase, notează EFE.

Magnatul nu a atacat în campania sa numai imigranții mexicani, numindu-i „violatori” și „criminali”, ci a promis să deporteze toți imigranții ilegali și să ridice un zid pe linia de frontieră.

De asemenea, printre altele a amenințat să renegocieze sau să pună capăt Acordului Nord-American de Liber Schimb (NAFTA) și să nu ratifice Acordul de Parteneriat Transpacific (TPP).

Președintele mexican Enrique Pena Nieto s-a declarat miercurea trecută, imediat după alegeri, ‘gata să coopereze’ cu Donald Trump, ales președinte al SUA, dând asigurări pe Twitter că cele două țări sunt ‘prietene’, în pofida tensiunilor apărute în timpul campaniei.

‘Mexicul și SUA sunt prietene, partenere și aliate, și ar trebui să colaborăm pentru competitivitatea și dezvoltarea Americii de Nord’, a notat Nieto pe Twitter.

Pena Nieto a fost aspru criticat pentru că l-a primit în Mexic pe Trump în timpul campaniei, după ce candidatul republican i-a numit pe imigranții mexicani ‘violatori’ și a promis că va construi un zid între cele două țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri