Caută
Close this search box.

Haosul nomenclatoarelor: ”Majghian” – o meserie de pe lista Clasificării Ocupațiilor,… care nu există!

Un studiu asupra nomenclatorului de meserii din ţara noastră scoate în evidenţă haosul din domeniul ocupaţiilor. Exemple de meserii-fantomă: “magician” şi “majghian”.

Studiul a fost realizat de Asociaţia Arte 21 pe subiectul formării profesionale în domeniul ocupaţiilor creative. În primul rând trebuie spus că legislaţia din România reuneşte pe listele Clasificării Ocupaţiilor din România (COR) toate “denumirile funcţiilor” şi codurile acestora pe care angajatorul le foloseşte la întocmirea contractului de muncă.
Fiecare meserie din COR trebuie să apară însă şi pe lista Autorităţii Naţionale pentru Calificări (ANC), care determină standardul de competenţă profesională pentru fiecare meserie în parte. Adică, în COR apare meseria de strungar, iar în ANC se explică ce trebuie să facă un strungar.
Dacă nu ar fi aşa, meseria de strungar nu ar putea face obiectul unui contract de muncă! Asociaţia Arte 21 arată însă că există zeci de cazuri de meserii-fantomă pentru care aţi putea fi şcolarizaţi, dar pe care nu le puteţi profesa.
Astfel, ANC are pe propriul site 89 de standarde ocupaţionale pentru meserii creative, dintre care 26 nu au corespondent în COR. Cu alte cuvinte, puteţi dobândi competenţele profesionale aferente ocupaţiei “editor multimedia”, de exemplu, dar nimeni nu vă poate angaja pe această funcţie.

Nici magicienii nu pot profesa

De asemenea, puteţi primi diplomă de “magician”, la standardele ocupaţionale ANC, dar nu veţi regăsi meseria pe lista COR, ceea ce înseamnă că aţi făcut şcoala de magicieni degeaba… Se poate întâmpla însă şi invers: să ai o meserie care apare pe nomenclatorul COR, dar nu şi pe lista standardelor de competenţă ANC – adică să ai o meserie care nu ştie ce face! Exemplu savuros de pe COR: meseria de … “majghian”!
Cuvântul nu există în DEX. Se pare că a fost cândva o poziţie în cler, dar nu se ştie ce, pentru că nu apare pe lista standardelor ocupaţionale – ca atare, nu se poate aplica pe vreun contract de muncă.
Există câteva indicii vagi, gen: “Specialist cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice care dezvoltă stocul existent de cunoştinte, predă în mod sistematic şi aplică teorii şi concepte ştiinţifice sau artistice”. Adică, ceva inteligent, cumva… la superlativ! “Cu ce te ocupi?”. “Sunt majghian!”. Practic, însă, este sinonimul meseriei de tăietor de frunze la câini.

«Actualizarea COR se face din iniţiativa utilizatorilor»

Ce poziţie are Ministerul Muncii faţă de tot acest haos? Iată răspunsul: “Actualizarea COR se face din iniţiativa utilizatorilor, respectiv organele administraţiei publice centrale şi locale, unităţile bugetare, agenţii economici, organizaţiile patronale, sindicale, profesionale şi politice, fundaţiile, asociaţiile, persoanele fizice şi juridice”. Deci, dacă vrem un nomenclator de meserii coerent, trebuie să îl realizăm singuri şi să îl impunem!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri