Imagini în premieră din buncărul secret antiatomic, construit pentru familia Ceauşescu în subsolul Palatului Primăverii.

Aici urma să se refugieze cuplul prezidențial în cazul unui bombardament sau atac chimic ori nuclear. După 27 de ani, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a decis să-l deschidă.

Această încăpere se află la aproape 10 metri sub pământ, intrarea fiind mascată de o uşă capitonată. Pentru a pătrunde în subteran trebuie descuiată o uşă metalică masivă, închisă ermetic. Cele 17 trepte albe, de marmură, cordonul roşu care ţine loc de balustradă şi pereţii bej creează impresia că te îndrepți spre o sală de ceremonii, potrivit Mediafax.

„Se află undeva la aproximativ 10 metri sub nivelul pământului, într-o laterală a clădirii, din acest motiv încăperea are nişte sisteme de ventilaţie speciale în partea de sus a pereţilor, foarte bine filtrată. Asta cumva se leagă de ideea de paranoia a lui Nicolae Ceauşescu, de otrăvirea prin sistemele de aerisire ale clădirilor pe care le folosea el în timpul regimului comunism. În primul rând ambele intrări spre această sală sunt închise de două uşi metalice foarte groase, strict ca să păstreze integritatea structurii, iar deasupra tavanului se află o cantitate foarte mare de beton până aproape de nivelul solului. Din păcate, însă, nu se ştie dacă are un centru de plumb, alt element special sau termen de izolare special”, explică Tudor Baican, unul dintre ghizii Palatului Primăverii.

În centrul buncărului se află o masă de lemn masiv, înconjurată de opt jilţuri sculptate, iar de jur-împrejurul camerei se află diverse cadouri primite de cuplul Ceauşescu, cum ar fi un strung de mare precizie construit în Bulgaria, un tablou realizat din coarne de cerb sau un corn de vânătoare. În partea opusă scării de intrare se află o canapea, o măsuţă de lemn şi încă două jilţuri, toate aflate lângă uşa care duce spre cea mai misterioasă parte a încăperii – coridorul secret de intrare în camera de refugiu.

Conform mărturiilor unora dintre angajaţii familiei Ceauşescu, acest culoar ducea spre un al doilea buncăr, o cameră de refugiu în care dictatorul s-ar fi putut ascunde o lungă perioadă de timp şi care avea legătură, de asemenea, cu un alt tunel secret care avea ieşire spre zona lacului Floreasca. Aceştia mai spun că în momentul fugii lui Ceauşescu tunelul ar fi fost zidit în mare grabă pentru a-l împiedica pe dictator să se ascundă aici şi a-l determina, astfel, să meargă spre o altă proprietate.

„Vizitarea acestui buncăr se face în cadrul unui tur privat, care va fi disponibil foarte curând în cadrul muzeului nostru, va include alte câteva camere pe lângă acesta şi, de asemenea, va veni cu alte câteva privilegii pentru oaspeţii care ne vizitează, în cadrul tururilor private.

Vezi video AICI

Costul unui tur va fi de 200 de lei, iar privilegiile înseamnă acordarea de multe informaţii şi discuţii mult mai amănunţite cu ghizii noştrii, care au reuşit să acumuleze foarte multe informaţii despre cuplul Ceauşescu şi pe care nu le prezintă întotdeauna în cadrul tururilor standard”, mai spune Baican.

FOTO: Mediafax

92 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 6 =