Caută
Close this search box.

Manualele se schimbă, în sfârșit! Cine vor fi primii norocoși

Norocoșii care vor avea manuale noi, cu informații adecvate, sunt elevii din clasa a IV-a. La gimnaziu vor studia pe manuale adaptate noii programe. Generaţia lor va fi prima care va testa şi noile manuale pentru clasele a VI-a, a VII-a şi a VIII-a.

Informațiile greșite potrivit cărora țara noastră se învecinează cu Iugoslavia sau că România face eforturi să devină membru UE sunt binecunoscute și vor deveni istorie.

„Acele manuale au fost obiecte ale licitaţiilor din 1995 – 1998. (…) Este firesc ca ele să fie cu toate depăşite fizic, moral, să nu mai îndeplinească aşteptările acestui moment”, spune Anca Munteanu, redactor coordonator la o editură, potrivit digi24.ro.

Consiliul Naţional al Elevilor trage un semnal de alarmă şi sustine că 80% dintre şcolari sunt nemulţumiţi de materiile predate. Chiar dacă sunt încă în lumea jocurilor şi-a jucăriilor, copiii de clasa a II-a, de exemplu, sunt obligaţi să înveţe… multipli şi submultipli.

„Părinţii acuză că este o programă încărcată, care epuizează fizic. Copiii vin pur şi simplu dărâmaţi fizic acasă. Nu există o interacţiune. Copiii îşi doresc o interacţiune mai mare între profesori şi ei. Nu-şi doresc decât să nu fie folosiţi pe post de memorator”, explică Iulian Costache, președintele Federaţiei Părinţilor din Învăţământul Preuniversitar din România.

„Copiii se duc la şcoală şi se întorc nefericiţi. Deci este clar că trebuie să umblăm la programă, trebuie adaptată cerinţelor actuale”, arată Iulian Costache.

Criticat din toate părţile, Ministerul Educației promite schimbarea învăţământului actual. După ce a avizat manuale noi pentru clasele I, a II-a şi a III-a în luna decembrie, se pregăteşte să încheie distribuirea manualelor noi pentru clasa a patra.

„La începutul anului, a avut loc licitaţia pentru manualele de clasa a IV-a. În această toamnă ele încep să fie pe băncile elevilor, unele urmând ca abia în cursul acestei săptămâni să fie comandate de către dascăli şi le vor primi elevii la începutul lunii decembrie. Înainte de a pleca în vacanţă”, a precizat Anca Munteanu.

Concomitent cu finalizarea noilor manuale pentru ciclul primar, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei anunţă un nou plan de învăţământ pentru elevii claselor gimnaziale.

„Vorbim despre o abordare centrată pe competenţe ale elevului. În principiu, ne dorim un elev care să ştie să comunice, un elev care ştie să înveţe, un elev care îşi asumă anumite responsabilităţi în şcoală, în comunitate, în familie”, explică Magdalena Balica, director-adjunct la Institutul de Științe ale Educației.

„Manualul perfect este acel manual care îl face pe elev să vină cu plăcere la şcoală. Manualul perfect trebuie să fie adaptat zilelor noastre, un manual care să ajute elevul să interacţioneze cu profesorul mai mult şi nu folosit pe post de memorator”, subliniază Iulian Costache.

Manualele claselor gimnaziale vor intra în sistemul educaţional în etape. Primii care vor studia materiile noii metodologii vor fi elevii care intra în 2017 în clasa a V-a. Ulterior, an după an, tot ei vor fi primii care vor învăţa după manuale noi în clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a.

FOTO: hotnews.ro

„Noile programe şcolare vor arăta cu totul diferit faţă de cele elaborate acum 17 ani”, potrivit Magdalenei Balica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri