Câteva sute de persoane s-au adunat, duminică, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău dar şi în afara ţării pentru a protesta faţă de modul în care s-au desfăşurat alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova şi pentru a cere repetarea turului al doilea al scrutinului.

Ei au solicitat, printre altele, demisia preşedintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a ministrului de Externe, Andrei Galbur, suplimentarea numărului de secţii de votare în cazul reorganizării tutului al doilea al alegerilor, deschiderea unui dosar penal pentru examinarea fraudelor comise la alegerile din 13 noiembrie şi pedepsirea celor vinovaţi, potrivit Radio Chişinău.

Manifestanţii au fluturat steaguri ale Republicii Moldova, României şi Uniunii Europene şi au ţinut în mână pancarte pe care erau scrise mesajele „Alegeri fraudate”, „Nu Dodon”, „CEC-demisia”, „Dodon nu este preşedintele meu”.

Moldovenii stabiliţi peste hotare au participat, de asemenea, la un protest în semn de solidaritate faţă de cei care nu au putut vota în turul al doilea de scrutin, din cauza faptului că buletinele de vot au fost insuficiente, informează Unimedia.

Aceştia afirmă că alegerile au fost fraudate şi că statul, în special Comisia Electorală Centrală (CEC) şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) nu au aigurat dreptul la vot pentru cetățenii moldoveni aflaţi în strănătate.

Comunitatea moldovenilor din Sydney (Australia), Cleveland (Statele Unite), Dubai (Emiratele Arabe Unite), Treviso (Italia), Amsterdam (Olanda), Barcelona (Spania) şi Paris (Franţa) cer demisia CEC, a ministrului de Externe, dar şi reorganizarea alegerilor.

Pe grupul de Facebook „Adoptă un vot” au fost postate duminică mai multe fotografii de la proteste.

101 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 3 =