Caută
Close this search box.

Politicienii europeni nu vor ”ruperea” economiei britanice de UE

 

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a afirmat, într-un interviu publicat luni de agenția Bloomberg, că ar fi „o mare pierdere” pentru Uniunea Europeană (UE) dacă decide să nu mai coopereze pe plan economic cu Marea Britanie din cauza Brexitului și că britanicii nu trebuie „pedepsiți”, scrie AFP.

Declarațiile lui Andrzej Duda intervin la câteva zile după ce președintele Eurogrupului, ministrul olandez de finanțe Jeroen Dijsselbloem, a apreciat ca „nerealist” modul în care Marea Britanie abordează ieșirea din UE, iar ministrul italian al dezvoltării economice, Carlo Calenda, a afirmat că este „un vis nerealizabil” ca britanicii să își păstreze accesul la piața comună limitând în același timp imigrația.

„Ar fi o mare pierdere pentru UE dacă se va separa de economia britanică” și dacă va pune capăt „cooperării” cu Londra, a insistat președintele Poloniei în interviu.

În plus, ar fi periculos ca „un grup de oameni politici (europeni) îndârjiți” să încerce „să îi pedepsească pe britanici sau Regatul Unit pentru că au îndrăznit să părăsească UE”, a continuat Andrzej Duda, îndemnând părțile implicate să își stăpânească „emoțiile” pentru a evita ca, la final, toți să fie „perdanți”, „atât UE, cât și Marea Britanie”.

În iunie, britanicii au votat cu ocazia unui referendum pentru ieșirea din Uniunea Europeană, iar premierul Theresa May a declarat că va declanșa până la sfârșitul lui martie 2017 procedura oficială în vederea acestei separări.

Aproximativ 800.000 de polonezi au plecat să trăiască în Marea Britanie unde reprezintă deja una dintre cele mai importante minorități naționale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri