Caută
Close this search box.

Premieră. China invitată de onoare la Gaudeamus

 

La invitația Radio România, organizatorul Târgului Internațional GAUDEAMUS – Carte de Învățătură, China va participa, între 16 și 20 noiembrie, în calitate de invitat de onoare, la Cea de-a 23-a ediție a târgului programat la Pavilionul Central Romexpo din București. Activitatea reprezintă o importantă parte a Anului Schimburilor Umane China-ECE, fiind o importantă ocazie de schimburi în domeniul publicațiilor între China și România, după Târgul Internațional de Carte de la Beijing, din august anul curent, unde România alături de celelalte țări din spațiul ECE, au fost invitată de onoare.

China va aduce circa 2.000 de titluri de carte, cu un total de 3.000 de exemplare. Delegația chineză va fi alcătuită de peste 100 de editori, din peste 50 de mari edituri din China. Cinci scriitori renumiți, precum Cao Wenxuan, Yu Hua, Xi Chuan, Lan Lan și Lin Zechen, vor fi prezenți la o serie de activități unde vor dialoga cu cititorii români.

România este o importantă țară în Europa Centrală și de Est, situată pe coasta Centurii Economice a Drumului Mătăsii. Marea inițiativă prezentată de președintele Xi Jinping, strategia Centurii Economice a Drumului Mătăsii și a Drumului Mătăsii Maritime în Secolul 21, va oferi noi oportunități pentru stimularea relațiilor chino-române și va aduce noi forțe pentru întărirea colaborărilor pragmatice China-ECE. În cadrul colaborării „16+1”, între cele două părți se aprofundează necontenit cooperările în domeniul economic, financiar și energetic, iar schimburile în domeniile cultural, tehnico-științific și al învățământului sunt stimulate multilateral, se arată într-un comunicat al participanşilor ţării invitate, China.

În perioada târgului, China va organiza o serie de activități de comunicare pentru creșterea comerțului cultural, promovarea exportului de drepturi de autor și întărirea vizibilității cărților chineze în piața cărților din România.

Mai multe cărți vor ajuta România să „citească China”

Standul Chinei la Târgul GAUDEAMUS va avea 350 de metri pătrați, cu cinci zone: zona pentru edituri, zona de cărți pe diferite teme, zona culturală, zona de activități și zona de recepție. Cititorii vor vedea la fața locului numeroase publicații pe teme politice, de economie, cultură, științe sociale și ale naturii, literatură, artă și cărți pentru copii din China contemporană.

Zona culturală

Această zonă va cuprinde trei expoziții: expoziția cărților cu ilustrații seriale clasice, expoziția dezvoltării tehnologiilor de imprimare din antichitatea Chinei și expoziția ilustrațiilor de carte pentru copii.

Fiind o formă cu specific chinez, cărțile cu ilustrații seriale „Lianhuanhua” au fost create în Dinastia Han, s-au maturat în dinastiile Ming și Qing, și au căpătat o nouă dezvoltare după proclamarea R.P.C. În expoziție, vor fi selectate 24 de opere reprezentative, pentru ca cititorii români să simtă farmecul specific cărților chineze de acest gen.

Expoziția Tehnologiilor de Imprimare din Antichitatea Chinei va descrie în ordine cronologică, parcursul dezvoltării civilizației chineze, pentru ca vizitatorii să cunoască istoria imprimării din China antică.

În expoziția ilustrațiilor se vor expune opt lucrări create special pentru acest eveniment de renumiți pictori chinezi.

Ceremonia de deschidere a Chinei ca invitată de onoare

La ceremonia de deschidere a Târgului GAUDEAMUS, din 16 noiembrie, vor fi prezenți oaspeții chinezi precum directorul adjunct al Administrației de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune din China, Yan Xiaohong, Ambasadorul Chinei în România, Xu Feihong, președintele Grupului de Publicații din China, Tan Yue, directorul adjunct al Direcției din Beijing pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune, Wang Yefei, alături de reprezentanți români.

În aceaşi zi, de la ora 15.50, la standul Chinei va fi organizat un eveniment de promovare a cărți „Guvernarea Chinei”, semnată de președintele Chinei, Xi Jinping. Forumul Dezvoltării Publicațiilor China-România se va desfășura a doua zi,  de la 10.30, la sala de ședințe a Romexpo. Forumul va avea ca scop accelerarea schimburilor sectorului publicațiilor între China și România, pentru ca postura Chinei de invitat de onoare să devină un nou punct de plecare, în vederea construirii noului drum de colaborare în domeniul publicațiilor între cele două țări.

Simpozionul scriitorilor chinezi și români

Simpozionul scriitorilor chinezi și români va avea loc de la 13.30 şi va fi abordată tema „Identitatea globală a literaturii locale”. Activitățile de schimburi în domeniul publicațiilor profesionale sunt o parte importantă, având ca scop prezentare situației actuale a dezvoltării sectorului din China și promovarea schimburilor între editorii din China, România și țările ECE.

În perioada târgului, la Librăria Humanitas din București va fi programată o expoziție a cărților pe tema Chinei, cu o durata de o săptămână, la care vor fi expuse 200 de titluri, 300 de exemplare în limbile engleză, română, chineză, pentru ca un număr cât mai mare de cititori români să se apropie de China, să „citească” China.

Schimburi de opinii între scriitori chinezi și români

Cei cinci scriitori chinezi din delegație vor aduce propriile opera şi vor fi organizate șapte activități ale, inclusiv un simpozion al scriitorilor, un dialog al scriitorilor și promovări de carte, care vor avea loc în Parlamentul României și în diverse zone ale Romexpo, oferind oportunități de comunicare față în față cu cititori locali.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri