Joi, 1 decembrie 2016, va avea loc în cadrul Spitalului Sf. Constantin Brașov – Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha”, primul transplant renal efectuat într-o unitate sanitară privată din România. Sub coordonarea Dlui Dr. Bogdan Moldovan, șeful secției de chirurgie și al doilea chirurg român cu diplomă de certificare europeană ESOT pentru transplantul multiorgan, o echipă complexă ce reunește medici români și elvețieni, chirurgi specializați în transplant, chirurgie vasculară, urologie, anesteziști, nefrologi, imunologi, infecționiști, va efectua un transplant de la donor viu înrudit, în cazul unui cuplu tată-fiică din Miercurea-Ciuc, Jud. Harghita.

spitalul-sf-constantin

Pacienta, care urmează să primească grefa de rinichi de la tatăl ei, are 21 de ani și începând din luna iunie 2016 este sub hemodializă, diagnosticată cu insuficiență renală cronică, ambii pacienți trecând printr-un proces amplu de evaluare la Spitalul Sf. Constantin în ultimele luni. Costurile acestui prim transplant vor fi suportate de către Fundația Clinică Sf. Constantin, se arată într-un comunicat trimis de Centrul „Profesor Gilles Mentha”.

Rinichiul va fi prelevat laparoscopic de la tatăl fetei, în vârstă de 42 de ani, de echipa chirurgicală formată dintr-o echipă condusă de dr. Christophe Iselin, șeful secției de urologie și responsabil prelevare renala în cadrul Spitalului Universitar Geneva. Echipa care va asigura transplantul rinichiului prelevat va fi compusă coordonată de dr. Bogdan Moldovan, șef secție chirurgie la Spitalul Sf. Constantin.

Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha”, inaugurat oficial în luna mai 2016 în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov, deține Acreditarea Agenției Naționale de Transplant nr. 5/26.04.2016 pentru efectuarea transplantului renal, precum și Acreditarea pentru activitatea de prelevare de organe, țesuturi și celule, obținută prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1121/30.09.2014. Însă pregătirile pentru activitatea de transplant au fost inițiate cu maximă seriozitate încă din primul an de activitate al spitalului brașovean. „Efectuarea transplantului renal la Brașov reprezintă pentru mine și colectivul medical pe care îl coordonez un deziderat cu care am pornit la drum în 2011, atunci când am decis să părăsesc Elveția pentru a reveni în România și a atinge vârful performanței medicale la Spitalul Sf. Constantin. Am întâmpinat numeroase obstacole pe parcurs, unele birocratice, altele ce țin de mentalități, însă acestea nu ne-au dat înapoi, ci ne-au ambiționat chiar mai mult pentru a dovedi că se poate! Ne dorim chiar să avem o activitate constantă în acest centru, în luna decembrie fiind așteptat pentru evaluare un nou cuplu care ar putea fi transplantat la începutul anului viitor”, spune dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurg, coordonatorul centrului de transplant de la Brașov.

Un proiect în parteneriat româno-elvețian

Încă de la inaugurarea oficială a Spitalului Sf. Constantin din 2011, întreaga echipă de transplant a Spitalului Universitar din Geneva și-a exprimat deschis disponibilitatea de a susține acest proiect, colaborând pe toate planurile cu medicii brașoveni în decursul celor 5 ani, colaborarea fiind concretizată prin comunicare permanentă și sprijin reciproc, prin sesiuni de instruire și perfecționare desfășurate la Brașov și Geneva: „Suntem foarte mândri şi foarte bucuroşi că acest program a început în Braşov şi suntem foarte bucuroşi să vă asistăm în tot ce aveţi nevoie”, a spus Prof. Thierry Berney – Preşedintele Societăţii Europene de Transplant de Organe, în cadrul teleconferinței organizate cu ocazia inaugurării centrului brasovean de transplant.

„«Centrul de Transplant Renal Profesor Gilles Mentha» şi-a primit numele în memoria profesorului care mi-a fost mentor şi care şi-a manifestat în numeroase rânduri susţinerea pentru acest demers, dar şi în onoarea parteneriatului pentru performanţă pe care instituţia l-a semnat cu Spitalul Universitar din Geneva”, a precizat dr. Bogdan Moldovan, medic șef secție chirurgie la Spitalul Sf. Constantin.

Mâine, după terminarea intervenției chirurgicale va avea loc o conferinţă de presă care echipa de transplant va prezenta cazul și va răspunde întrebărilor.

Conferința de presă va fi urmată la ora 15:00 de o lansare de carte organizată în colaborare cu Libris Brașov: romanul distopic al autoarei clujene Hanna Bota, „Când în fiecare zi e joi”, roman al cărui protagonistă este o tânără care s-a îmbolnăvit de insuficiență renală cronică și care, la 13 ani, a fost primul copil din România supus unui transplant renal.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here