Caută
Close this search box.

Prognoza meteo. Vom avea zăpadă în lunile de iarnă

 

Meteorologii prognozează pentru următoarele trei luni o vreme, în general, normală pentru intervalul analizat, cu temperaturi apropiate de valorile medii lunare, dar și cu precipitații mixte sau sub formă de ninsoare mai importante cantitativ în zonele vestice, estice și centrale, relevă prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul decembrie 2016 – februarie 2017, publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), scrie Agerpres.

În decembrie, temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de normă, în cea mai mare parte a țării, posibil mai ridicate, local, în sud și în sud-est. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna decembrie este de -0,8 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizați în intervalul 1981 – 2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 3 grade Celsius în Dobrogea, respectiv de până la două grade Celsius, în Banat.

Precipitațiile lunare vor fi, în general, peste normele climatologice, cu excepția zonelor locale din vestul, nord-vestul și sudul țării, unde acestea vor fi apropiate de medii. Media multianuală a precipitațiilor este stabilită la 44,8 litri/metru pătrat pentru luna decembrie. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Maramureș (până la 92 l/mp), Oltenia (până la 87 l/mp), Crișana și Banat (până la 70 l/mp).

În prima lună a anului 2017, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei în sudul, sud-estul și, local, în vestul teritoriului, iar în rest se vor putea situa sub media climatologică. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Transilvaniei (între -7 grade și -1 grad) și Moldovei (între -6 grade și -1 grad), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Dobrogea, respectiv între -1 grad și două grade Celsius.

Cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de norme local în est și sud-est, și se vor situa, în general, peste media climatologică în restul țării, stabilită la 33,6 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Maramureș (până la 74 l/mp), Oltenia (57 l/mp), Banat și Crișana (până la 54 l/mp) și Transilvania (49 l/mp).

Potrivit ANM, în februarie 2017, valorile medii lunare ale temperaturii aerului vor fi apropiate de normă în cea mai mare parte a țării. Media valorilor termice pentru luna februarie se situează la -1 grad Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între -5 grade și zero grade Celsius, în Transilvania și Moldova. În același timp, valori pozitive, de până la două grade Celsius, se vor consemna în Dobrogea, Banat și Oltenia.

Pe de altă parte, cantitățile totale de precipitații vor avea o tendință spre excedent în vestul și centrul țării, iar în celelalte regiuni vor fi apropiate de normele climatologice, stabilite prin măsurători de specialitate, la 31,6 l/mp. În zona Maramureșului, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 57 l/mp, în Oltenia la 55 l/mp, iar în Banat și Crișana la 50 l/mp. Totodată, în Dobrogea cantitățile de precipitații sunt estimate între între 13 și 26 l/mp, iar în Muntenia între 20 și 29 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri