Caută
Close this search box.

România trimite minerii în șomaj, apoi dezvoltă mineritul!

Greenpeace România atrage atenția Guvernului asupra unui scenariu aiuritor la Complexul Energetic Oltenia. După ce a anunțat că va concedia 4.000 de mineri, în august 2016, ministerul de resort a anunțat că va face exproprieri pentru extinderea mineritului în zonă, respective extinderea carierelor Jilț Sud și Roșia de Jiu.

”Deși România produce mai multă energie decât consumă, iar Acordul Climatic de la Paris urmează să fie ratificat de către Uniunea Europeană pe 4 noiembrie 2016, Guvernul României derulează proceduri pentru emiterea a două hotărâri care vor permite exproprieri pentru extinderea carierelor de lignit Jilț Sud și Roșia de Jiu”, spune Greenpeace România.

Chiar dacă Ministerul Energiei ar urmării un scenariu energetic deosebit, respectiv dezvoltarea mineritului fără mineri, tot ar fi o problemă în cea ce privește  exproprierile.

”Localnicii au încheiat în ultimii ani convenții cu Complexul Energetic Oltenia prin care se angajează să predea proprietățile în schimbul unor sume de bani propuse chiar de către companie. Prin urmare, nu este necesară declanșarea procedurilor de expropriere în baza Legii 255/2010, transferul proprietăților fiind posibil pe baza negocierilor directe, ca în anii precedenți. Singura „pretenție exagerată” a familiilor expropriate este asigurarea unor locuri de muncă în cadrul CEO pentru unul sau mai mulți membri ai familiilor afectate – în funcție de suprafețele cedate – așa cum s-a procedat și în trecut în astfel de împrejurări. Aceste aspecte au fost aduse la cunoștința Ministerului Energiei printr-o petiție a locuitorilor din localitățile Miculești și Croici afectați de extinderea carierei Jilț Sud 1”, a mai spus Greenpeace.

În ceea ce privește tradiția exproprierilor în România, menționăm că s-au publicat deja cazuri de preluare a unor terenuri de la cetățeni la prețul de 0,17 lei pe metru pătrat, în Bihor!

”La jumătatea lunii septembrie, o parte din localnicii amenințați de expropriere au transmis Guvernului o petiție pentru abandonarea celor doua hotărâri, însă nu au primit un răspuns nici până la acest moment.

Localnicii susțin că sunt dispuși să își înstrăineze proprietățile către CEO, la banii propuși de companie, și că astfel nu este necesară emiterea hotărârilor de expropriere forțată”, ne-a spus Ion Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace România.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri