Caută
Close this search box.

Scandalurile mediatice blochează activitatea de transplant

Profesorul Radu Deac, președintele Agenției Naționale de Transplant, a declarat că, în România, medicii refuză să mai facă transplanturi din teama de a nu fi implicați în scandalul actual.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, prilej cu care au fost contracarate multe dintre acuzatiile lansate, recent, de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. ”Bolnavii aflați pe lista de așteptare beneficiază toți de un cod CUIANT și sunt înscriși în Registrul Național de Transplant. Nu există o prioritate pe listă”, a declarat prof.dr. Irinel Popescu, șeful Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni.

Victor Zota, consilier la ANT, a spus că de 10 zile, în România, nu s-a mai făcut niciun transplant. Potrivit lui Zota, de aproape 20 de ani, la ANT există un mecanism privind felul în care se face coordonarea națională și alocarea organelor. ”Nu există ordine pe lista de așteptare. Există eventual o oarecare prioritizare dacă există urgențe mari. Alegerea se face în funcție de compatibilitate imunologică”.

Potrivit statisticilor Agentiei Naționale de Transplant, în ultimii ani s-a ajuns la peste 500 de transplanturi de organ solid și medulare și peste 400 transplanturi de țesuturi și celule pe an.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri