Caută
Close this search box.

Scriitorul Dănuţ Ungureanu a lansat volumul „Români în vorba goală”, la Gaudeamus

img_6847

Dănuţ Ungureanu, autor prolific în domeniul science-fiction şi al publicisticii, a lansat vineri, 18 noiembrie, în cadrul Târgului de carte “Gaudeamus”, volumul de miniaturi umoristice “Români în vorba goală”. Cartea este ilustrata cu desenele regratatului poet și caricaturist Traian Furnea.

Zeci de persoane -prieteni, personalităţi de cultură ori iubitori ai lcturilor de bună calitate – s-au adunat la standul Editurii Fusion21, din Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, pentru a fi alături de autor la acest eveniment remarcabil.

Printre invitaţii speciali ai scriitorului şi jurnalistului Dănuţ Ungureanu s-au aflat: actorul George Mihăiţă, caricaturistul Cristian Topan şi scriitorul Dan Mircea Cipariu.

Ilustraţiile volumului, aparţinând legendarului Traian Furnea, sunt creaţii artistice bogate în semnificaţii şi rimează perfect cu textele scriitorului.

Echipa MagnaNews a fost prezentă la acest eveniment şi are plăcerea de a vă prezenta un mini-interviu cu autorul Dănuţ Ungureanu, care a avut amabilitatea de a răspunde câtorva întrebări:

Onny Sîrbu: Care sunt principalele subiecte “controversate” din acest volum?

Dănuţ Ungureanu: Ar fi greu să enumăr câteva subiecte controversate pentru că dacă ne uităm în sumar sunt 150 de miniaturi. De fapt, lucru pe care, cu permisiunea voastră, o să îl repet şi la deschiderea lansării, sunt observaţii minuscule pe care le-am adunat de-a lungul vremii – fie ca jurnalist, fie ca simplu trecător – şi de care mi-ar fi părut rău să se piardă. Deşi subiectele textelor sunt banale la prima vedere, eu am credinţa că dacă ştii să te bucuri de viaţă şi de tot ceea ce e în jurul tău, poţi să găseşti şi în banal câteva smaralde.

O.S: Ce anume te-a inspirat în alegerea titlului? Sunt românii atât de deschişi la vorbă?

D.U: Românii sunt foarte deschişi la vorbă. Mai devreme, într-un alt interviu, mi s-a solicitat să aleg pe loc o expresie care ne caracterizează. Am ales expresia: “Părerea mea”. În ţara noastră mulţi au o părere, mai puţini sunt toleranţi cu ale altora. Mulţi încearcă să-şi impună propria părere, ceea ce, de fapt, iată, am făcut şi eu cu acest volum :)) .

O.S: Care ar fi publicul ţintă al acestui volum?

D.U: Orice scriitor, mă rog, autor – căci îmi place să mă consider autor, încă- visează ca ţinta lui să fie cele 7 miliarde de locuitori ai planetei. Și, dacă se poate, nişte extratereştri ce trec din întâmplare prin apropiere :)) Dar ca om modest ce mă aflu, şi o declar cu toată tăria, mi-ar plăcea ca textele mele să fie gustate de oamenii care au simţul umorului.

O.S: Cum te-au ajutat, în elaborarea finală a volumului, ilustraţiile lui Traian Furnea?

D.U: Ilustraţiile lui Traian Furnea –pentru care mulţumesc doamnei Rodica Furnea că mi-a dat acces cu uşurinţă la ele –  ca să folosesc un termen mai poetic (pentru că Traian Furnea a fost şi un mare poet), rimează cu textele mele. Deşi se poartă poezia fără rimă, cred că am realizat o simbioză potrivită între micile mele scrieri şi caricaturile lui dintr-o linie. Mi s-a părut că ne acordăm foarte bine în a surprinde minunile fulgurante ale străzii.

O.S: Mai cumpără românii cărţi în ziua de azi, într-o lume atât de dominată de tehnologie?

D.U: Sigur, eu îmi cumpăr tot tirajul :)). Da, mai cumpără. Dovadă este acest Târg de Carte în care chiar dacă lumea intră cu un buget destul de bine planificat, totuşi, puteţi să observaţi oameni care au venit cu trollerul. Nu şi-au adus sandvișuri sau altceva, ci au venit cu valijoara ca să-şi cumpere cărţi. Am un prieten editor care îndeamnă publicul să vină cu apa de-acasă şi să nu-şi cumpere de aici, pentru a păstra banii să-şi cumpere o carte.

O.S: Ce înseamnă pentru tine colaborarea cu Editura Fusion21?

D.U: Pentru mine este o surpriză foarte plăcută că am fost ales pentru a fi făcut un brand unic, de promovat mai departe şi o spun cu tot dragul, nu în sens peiorativ, sunt cobaiul primului proiect al acestei edituri; puteau să aleagă pe altcineva. Ei au venit cu aceast nou concept, de a se concentra pe un singur autor şi ma bucur pentru asta. Eu am mai colaborat şi cu alte edituri, nu blamez pe nimeni, dar în ceea ce mă priveşte cred că e mult mai bine decât să fiu într-un stand un autor între alţii patru sute şi alte sute de titluri. Mă bucur că am reuşit, în acest sens, să mă înfățișez doar eu, cu ce îmi pofteşte inima. În cazul de faţă, patru cărţi la care am muncit pe rupte. Şi să vedem ce va mai fi.

O.S: Nu am putut să nu remarc coperţile impresionante. Ale cui sunt meritele?

D.U: Este meritul lui Ionuţ Bănuţă, un bun prieten pe care îl urmăresc de vreo douăzeci de ani şi care a evoluat extraordinar. Se cam vede talentul și din cosmos, zic eu.

În cadrul lansării, maestrul George Mihăiţă- actor şi director al Teatrului de Comedie- a surprins publicul într-un mod plăcut şi autentic, lecturând una din miniaturile volumului, după care a recitat o poezie de Traian Furnea, comemorându-l astfel pe poet.

Caricaturistul Cristi Topan a lăudat inţiativa editurii Fusion21 de a promova un singur artist la stand şi l-a felicitat pe Dănuţ Ungureanu, declarând că “este un scriitor stahanovist, care lucrează extrem de mult, având un umor duios, dar coroziv”.

În discursul său referitor la autor, scriitorul Dan Mircea Cipariu a precizat: “Despre Dănuţ Ungureanu aş putea spune că are o capacitate literară textuală şi ureche la stilistica, uneori memorabilă, a străzii, a cetăţii, a mapamondului şi a universului, care este când science când fiction. Literatura lui este și una memorabilă dar şi una care, pe alocuri, vizează aforismul”.

Înainte de sesiunea de autografe, Dănuţ Ungureanu a mulţumit tuturor celor care i-au fost alături la acest eveniment şi a povestit, cu hazul ce-l defineşte, cum l-a cunoscut pe regretatul Traian Furnea şi cum s-a născut o prietenie foarte frumoasă: “Am rămas uimit şi am apreciat mereu felul în care Traian Furnea chiar exersa libertatea autentică, într-o perioadă în care noi toţi eram foarte stresaţi să fim pe val, să câştigăm bani, să ne facem o casă, o familie şi ne făceam o idee foarte enervantă despre libertate. Ei, Traian Furnea chiar exersa libertatea, el sărea din tren în tren şi se ducea acolo unde îl chema inima.”

Editura Fusion21 a venit anul acesta la Târgul de carte ”Gaudeamus”, promovând un singur autor la stand, propunându-şi să susţină scriitorii ale căror cărţi pot depăşi graniţele limbii române. Editura dorește să facă tot ce-i stă în putinţă pentru ca numele acestora să fie pe lista bestseller-urilor occidentale. ”În domeniul ficțiunii, vom alege spre editare manuscrisele cu un potențial real pentru ecranizare, comicsuri sau transpunere dramaturgică” au declarat editorii.

Galerie foto eveniment:

img_6841 img_6844 img_6862 img_6865 img_6867 img_6869 img_6864 img_6848 img_684920161118_143020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri