Caută
Close this search box.

În secolul al XV-lea un bănățean a inventat ”Iadul musulman”: Mai sângeros decât „Dracula”

Dacă „Dracula” a devenit celebru prin „țepele” în care îi tragea pe cei care îl supărau, despre Pavel Chinezul (sau Cneazul), contemporan al lui Vlad Țepeș, datelor istorice spun că a fost mult mai sâgeros și mai crud decât domnitorul muntean. Se spune că Pavel își punea dușmanii să se mănânce între ei, sau că îi dădea de mâncare la porcii înfometăți, de vii. Pentru musulmani, să te mănânce porcii înseamnă condamnarea la Iadul veșnic.

foto-2

Se spune că Pavel Chinezu era un om de o forță fizică ieșită din comun și că lupta întotdeuna cu două săbii (desen de epocă)

 

În zona Banatului a trăit în secolul al XV-lea un personaj atât de crud încât, pe lângă el, domnitorul muntean Vlad Țepeș, care i-a fost și prieten, era mic copil: Pavel Cneazul – cel pomenit de formația Phoenix, pe albumul ”Mugur de fluier„, ”Pavel Chinezul”.

La mijlocul secolului al XV-lea, în vremea lui Ștefan cel Mare și al lui Vlad Țepeș ”Dracula”, milițiile bănățene și hațegane, pe care mica nobilime româna le oferea în lupta antiotomană, au devenit un adevărat partid militar în cadrul Regatului Ungariei, partid care s-a opus marii nobilimi maghiare și a ajutat regii maghiari să controleze puterea în stat. Pentru acțiunile lor, românii primesc drepturi speciale din partea regilor Ungariei. Apar adevărate dinastii de cnezi români, printre care aceea a lui Petru Viteazul Bizere, Macicaș, Iancu Corvin, Matei Corvin, Mailat și Pavel Chinezu. Mai mult, cnezii familiei Corvineștilor ajung regenți ai Ungariei, prin Iancu de Hunedoara, și chiar regi, prin Matei Corvin, fiul lui Iancu.

foto-4

Istoricul Ioan Hațegan: ”În această copie după un desen de epoca, Pavel Chinezu este înfățișat dansând cu un turc mort în dinți, după bătălia câștigată de creștini în 14 octombrie 1479”

În memoria populară a zonei Banatului, atât la români, cât și la unguri și sârbi, cele mai multe legende care s-au păstrat din acea epocă vorbesc despre Pavel Chinezu (1432 – 1494), unul dintre cei mai sângeroși dușmani ai turcilor, omul care nu a putut fi înfrânt niciodată de otomani.

A fost mareșal al armatei maghiare

În 1476 Pavel a devenit comite de Timișoara și mareșal al armatei regatului maghiar.

Conform cronicarului maghiar Porfirius, mareșalul Pavel s-a hotărât să tortureze prizonierii otomani nu numai fizic, ci și psihic, lovindu-i exact unde îi durea mai tare: în credință. În religia musulmană porcul este un animal spurcat, iar un musulman omorât de porci nu poate să ajungă în Rai, ci este supus torturii vesnice în Iad. Pavel a izolat o mică turmă de porci în subsolurile castelului din Timișoara, animale pe care le ținea înfometate 3-4 zile, apoi le arunca câte un prizonier turc, sub privirile îngrozite ale camarazilor acestuia. Repeta figura până rămânea doar un prizonier, pe care îl elibera pentru a duce vestea „Iadului” inventat de el. Pentru că acest tip de tortură nu i-a ajuns, cneazul român a început la un moment dat „să-i spurce” pe otomani dându-le cu de-a sila să mestece carne smulsă din trupurile compatriotilor lor. Canibalismul era tot un obstacol de netrecut înspre Raiul musulman.

„Se găsesc mențiuni la unii cronicari turci, care spun că turcoaicele își speriau copiii cu numele lui Pavel Chinezu: <Fii cuminte că vine Knespavli!>”, spune istoricul Ioan Hategan, autor al mai multor lucrări privind personalitatea lui Pavel Chinezu.

După moartea lui Pavel Chinezu,Ungaria a devenit pașalâc

Pavel Chinezu a murit în 1494, în plina glorie. La câtiva ani, partida marii nobilimi maghiare elimină de la conducerea statului pe urmașul lui Matei Corvin și impune condiții din ce în ce mai aspre pentru romanii din Transilvania, in special asupra nobilimii romane. Persecutia sociala din Banat si Transilvania, tinuturi care dadusera trei generatii de luptatori pentru apararea Dunarii, se manifesta cativa ani mai tarziu. La inceputul secolului al XVI-lea, in ajunul celei mai mari expeditii otomane impotriva Budei si Vienei, se face din nou apel disperat la romani, care nu mai răspund însă chemării. Evenimentele culminează cu răscoala lui Gheorghe Doja de la 1514. Zece ani mai tarziu are loc bătălia de la Mohacs, turcii desfiinteaza Ungaria și transformă Buda în pașalâc.

foto-1

În ansamblul statuar din centrul Clujului este reprezentat Matei Corvin și câțiva generali de-ai săi. Primul din dreapta este Cneazul Pavel

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri