Caută
Close this search box.

Șoc în lumea musulmană după victoria lui Trump. Netanyahu îl numeşte „adevăratul prieten al Israelului”

netanyahu

 

Musulmanii din Asia au acceptat cu greu miercuri victoria candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidențiale din 8 noiembrie în SUA, care a produs o undă de șoc la nivel mondial, magnatul imobiliar american populist fiind cunoscut pentru retorica sa antiislam, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Americanii vin din nou să perturbe lumea”, a estimat Syed Tashfin Chowdhury, un rezident din Bangladesh, care are mulți prieteni în SUA. Mii de persoane în Bangladesh au urmărit cu stupoare noaptea electorală americană de marți spre miercuri, pe măsură ce rezultatele anunțau o victorie a candidatului republican în fața rivalei sale democrate Hillary Clinton.

În Indonezia, țara cu cea mai mare populație musulmană din lume, Alijah Diete se declară „extrem de decepționată”. „Credeam că americanii sunt inteligenți și maturi. Cum este posibil ca Donald Trump să fi câștigat?”, se întreabă această femeie de 47 de ani. „Mă tem într-adevăr că relațiile dintre SUA și țările musulmane se vor tensiona din nou”, adaugă Diete.

El provocase indignare la nivel internațional după ce declarase în timpul campaniei, în decembrie anul trecut, în urma masacrului comis de doi soți islamiști în California, că intenționează să interzică intrarea musulmanilor în Statele Unite.

„Trump îi va împiedica pe musulmani să intre în SUA”, prezice la rândul său Nikken Suardini, angajat al unei societăți de avocatură din Jakarta. „Este pur și simplu nedrept”, spune el.

Aceasta veste este „absolut atroce și înfiorătoare”, a declarat un oficial al guvernului pakistanez, sub rezerva anonimatului, în timp ce alți compatrioți ai săi regretă rezultatul alegerilor.

„Sunt dezamăgit să văd că Donald Trump câștigă pentru ca Hillary Clinton este o femeie bună. Ea este bună pentru Pakistan și musulmanii din toată lumea”, a estimat Ishaq Khan (32 de ani). „Ea vorbea despre pace în lume, în timp ce Trump vorbea despre lupta împotriva musulmanilor”, a adăugat el, intervievat într-o piață din Islamabad.

Unii se tem că măsurile antiislam care vor fi luate de viitoarea administrație Trump ar putea afecta lupta împotriva extremismului islamist din întreaga lume.

„Când SUA au recurs la măsuri de forță, extremiștii s-au întărit”, susține Zuhairi Misrawi, profesor universitar islamic de la organizația indoneziană moderată Nahdlatul Ulama.

„Cei mai fericiți de victoria lui Trump sunt simpatizanții Statului Islamic”, adaugă el, referindu-se la gruparea jihadistă care luptă în prezent pentru a-și păstra teritoriile ocupate în Irak și Siria în fața ofensivei coaliției internaționale.

Unii observatori speră că retorica antiislam a lui Donald Trump din timpul campaniei a fost doar o tactică electorală pentru a câștiga voturi. Alții se tem că politica lui Trump, care îi va succede lui Barack Obama în ianuarie 2017, va fi în defavoarea musulmanilor.

Netanyahu l-a felicitate pe Trump

Pe de altă parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat miercuri pe noul președinte ales american Donald Trump, pe care l-a numit „adevăratul prieten al statului Israel”, relatează France Presse.

„Președintele ales este un adevărat prieten al statului Israel și aștept cu nerăbdare sa lucrez cu el pentru securitatea, stabilitatea și pacea în regiunea noastră”, a declarat Netanyahu într-un comunicat, în care nu a făcut nicio referire explicită la conflictul israeliano-palestinian și nici la promisiunea controversată a lui Donald Trump de a muta ambasada Statelor Unite din Tel Aviv la Ierusalim.

În timpul unei întâlniri în septembrie la New York, Trump îi promisese premierului israelian Benjamin Netanyahu că, în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale, va recunoaște Ierusalimul „drept capitală indivizibilă” a Israelului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri