Caută
Close this search box.

Tânăra afgană de pe coperta National Geographic, expulzată din Pakistan

 

Sharbat Gula, tânăra afgană cu ochi verzi devenită celebră după ce fotografia ei fusese publicată pe coperta revistei National Geographic, ajungând un simbol al refugiaților afgani, a fost expulzată miercuri din Pakistan spre Afganistanul vecin aflat în plin război, după ce a stat pentru o scurtă perioadă de timp în închisoare pentru deținere de documente de identitate false, informează AFP, citând responsabili pakistanezi.

Femeia a fost transportată cu o mașină până la frontiera dintre cele două țări în noaptea de marți spre miercuri.

„Am expulzat-o pe Sharbat Gula în Afganistan. Ea a trecut frontiera la 02:30 dimineața, împreună cu cei patru copii ai săi”, a precizat pentru France Presse Asmatullah Wazir, un responsabil al administrației din orașul de frontieră Torkham.

Un alt responsabil a precizat că femeia mai era însoțită și de reprezentanți ai ambasadei afgane în Pakistan.

Săptămâna trecută, ea mărturisise pentru AFP că i se „frânge inima” că trebuie să se întoarcă în țara de origine, unde talibanii sunt în ofensivă împotriva unui guvern afgan slăbit.

„Afganistanul este doar locul meu de naștere, dar Pakistanul este patria mea și am considerat-o întotdeauna ca propria mea țară”, a spus ea, dintr-un pat de spital la Peshawar, unde era tratată pentru hepatita C.

„Am decis să trăiesc și să mor în Pakistan (…). Nu e vina mea că m-am născut acolo (în Afganistan). Sunt deprimată. Nu am altă opțiune decât să plec”, a spus Gula, astăzi în vârstă de 45 de ani.

Această mamă a patru copii, analfabetă, indicase că a sosit orfană în Pakistan, la patru sau cinci ani după invazia sovietică în 1979, la fel ca milioane de afgani care fugeau din calea luptelor din cealaltă parte a frontierei.

Ea a ajuns să execute săptămâna aceasta o pedeapsă de cincisprezece zile de închisoare pentru obținerea frauduloasă a unei cărți de identitate pakistaneze.

Cazul lui Sharbat Gula ilustrează disperarea multor refugiați afgani în fața ideii de a fi trimiși în țara de origine, afectată în continuare de violențe.

După ce găzduit refugiați afgani decenii la rând, Pakistanul și-a accentuat presiunea în ultimele luni asupra refugiaților, cu un nou termen limită pentru repatrierea lor în martie 2017, în timp ce ONU a dublat primele pentru revenirea în țară. În consecință, sute de mii dintre ei s-au întors în țară din iulie, ridicând temeri privind declanșarea unei crize umanitare majore în Afganistan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri