Caută
Close this search box.

#Trump sau eticheta învingătorului

De la început vă spun că mi s-a părut foarte bun discursul lui Donald Trump. Vorbea deja președintele, omul de stat. Clovnul a dispărut o dată cu certitudinea victoriei și, brusc, am văzut personajul ideal, inteligent care promite reconstruirea visului american: o țară mai bogată și un stat inatacabil.

În opinia mea, alegerile americane au fost câștigate de un maestru al etichetelor. Mesajele transmise lumii întregi au fost bulversante, contradictorii, uneori de-a dreptul scandaloase. Omul de afaceri, vedeta de televiziune, autorul de cărți motivaționale și-a jucat toate rolurile. A pariat pe ofensivă, pe cultivarea până la extremă a scandalurilor și a câștigat.

De cealaltă parte, Hillary Clinton a fost un contracandidat vulnerabil. Misoginismul rămâne un argument puternic în schimbările la nivel mondial. Cel mai puternic stat din lume pur și simplu nu a vrut să fie condus de o femeie. În plus, Hillary venea cu o carte de vizită destul de maculată, ușor de manevrat în favoarea lui Trump.

Acum așteptăm să vedem care va fi primul telefon către Europa, către ce cancelarie se îndreaptă interesele politice ale republicanului Donald Trump. Deocamdată, bursele sunt la pământ, nivelul tranzacțiilor se apropie de un punct critic. Alianțele politice par, de asemenea, în derivă. Rămâne să vedem dacă semnalele de stabilitate vor fi suficient de ferme ca să ne vedem mai departe, liniștiți, de viață. Sau vom intra în epoca răsturnărilor de situație, lucru care ne pune în pericol bruma de echilibru financiar și politic deopotrivă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri