Caută
Close this search box.

Un maior român a avut șase misiuni în Afganistan: Ne vedeau ca pe niște invadatori, dar le-am câștigat încrederea

Un maior din Botoşani, care are la activ şase misiuni internaţionale în Afganistan sub egida NATO, vorbeşte despre experienţa acumulată şi despre cele mai impresionante momente din cariera sa.

Maiorul Sorin Ciobanu a precizat că provine dintr-o familie de militari, astfel că traseul carierei sale în această direcție n-a fost greu de prezis. „Nu mă văd făcând altceva”, spune Ciobanu.

Militarul român a declarat că inițial, la primele misiuni, nu se gândea decât să se întoarcă cu bine acasă, însă ulterior, când a devenit comandantul unui detașament românesc, a fost nevoit să-și schimbe prioritățile, astfel încât să-și aducă oamenii, cu bine, înapoi acasă.

Afganistanul este o altă lume, dar s-a familiarizat cu tradițiile lor și simte că a fost acceptat ca un musafir, nu ca un militar.

Maiorul recunoaşte, potrivit b1.ro, că s-a simțit în pericol în Afganistan, dar că și în România ar putea exista situații de acest tip, sub o formă diferită. Cetățenii afgani îi priveau la început ca pe nişte invadatori, dar, după construirea școlilor, refacerea spitalelor, militarii au reușit să le câștige încrederea.

„Am avut plăcuta surpriză să mă întâlnesc cu unii militari afgani pe care i-am instruit în Germania, la Hohenfels, şi care m-au luat de mână. La ei, acesta este gestul prin care îşi manifestă încrederea deplină. Pentru europeni a fost un şoc să mă vadă în această postură, dar pentru mine a însemnat enorm. La fel, am avut militari afgani care mi-au sărit în braţe atunci când m-au văzut întors în bază”, spune Sorin Ciobanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri