Caută
Close this search box.

Un român a inventat anvelopa care produce energie electrică

Un tânăr braşovean a inventat o anvelopă care produce energie electrică în timp ce maşina merge. Şi-a scos brevet şi acum trebuie să creeze un prototip pentru a convinge o companie să-l producă în serie.

Ideea unei anvelope producătoare de energie i-a venit lui Răzvan Basarabeanu în urmă cu 6 ani, când era încă student. Atunci a aflat despre proprietatea cristalelor piezoelectrice de a dezvolta energie prin deformare sau presare. S-a gândit că o reţea de astfel de cristale introduse într-o anvelopă ar produce o cantitate semnificativă de energie electrică, ce ar putea fi stocată în acumulatori.

Răzvan Basarabeanu a calculat că o maşină electrică echipată cu astfel de anvelope ar putea ajunge la o autonomie de 1000 de kilometri.

Braşoveanul şi-a înregistrat invenţia la OSIM. Dar, pentru că nu a avut bani suficienţi să-l înregistreze la nivel internaţional, brevetul este protejat doar la nivelul ţării noastre.

Între timp, un mare producător mondial de anvelope a creat prototipul unei anvelope electrice bazată pe acelaşi principiu, însă dreptul de primă apariţie îi aparţine tot românului din Braşov, potrivit tvr.ro.

De ani de zile, Răzvan Basarabeanu încearcă să găsească sprijin tehnic şi logistic pentru producerea prototipului anvelopei.

FOTO: ytimg.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri