Caută
Close this search box.

Uniforme ignifugate şi hidrofobe pentru Armată

 

Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM) a prezentat, miercuri, noua ținută de luptă a Armatei Române, care, potrivit proiectanților, oferă atât protecție directă, datorită unui model camuflaj eficient, cât și indirectă, fiind realizată din material ignifugat, cu protecții pentru coate și genunchi.

Uniforma, denumită ROCAM — FOS, se află în fază experimentală, este destinată Forțelor pentru Operații Speciale și este compusă din veston, bluză tactică, pantalon și capelă, potrivit Agerpres.

„Noutățile acestei ținute de camuflaj multiprotectoare față de varianta precedentă sunt de îmbunătățire a caracterului de ergonomie prin utilizarea de tehnologii de material elastic în zonele care necesită o flexare a genunchilor, protecție fizică pentru genunchi, coate. Ținuta are multe buzunare proiectate (…) pentru acces facil”, a declarat maiorul Daniel Țurcanu, șeful Secției de Cercetare Științifică pentru Sisteme de Armament și Tehnologii de Protecție Indirectă a Forțelor.

Maiorul Cornel Toderică, șeful Laboratorului de Tehnologii pentru Protecția Indirectă a Forțelor, a explicat că, în general, modelul de camuflaj folosit este eficient începând de la distanța de 150 de metri.

„Modelul de camuflaj a fost generat folosind o bază de date cu imagini din teren pe care s-a aplicat un anumit algoritm. Se pot obține astfel modele de camuflaj mult mai eficiente decât cele clasice. Cu cât zona de interes e mai restrânsă, cu atât camuflajul e mai eficient”, a adăugat Toderică.

El a explicat că țesătura uniformei reprezintă o combinație din bumbac și poliamidă 6, fiind supusă unor tratamente speciale — este ignifugată, hidrofobă, oleofobă și anti-insecte.

Modelul prezentat conține cinci culori fiind conceput pentru zona temperat-continentală, dar în funcție de cerințele beneficiarului și de zona geografică se pot genera camuflaje cu un număr mai mic sau mai mare de culori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri