Caută
Close this search box.

Craniu uman vechi de 30.000 de ani, descoperit în Peştera Muierii, expus la Muzeul Olteniei

Un craniu uman vechi de 30.000 de ani, descoperit în Peştera Muierii, este piesa de rezistenţă a expoziţiei găzduite de Muzeul Olteniei. Este mândria muzeului, pentru că este cea mai veche şi valoroasă piesă de aici.

O călătorie înapoi în timp, printre lucrurile pe care le foloseau, odinioară, strămoşii strămoşilor noştri. Cei care acceptă provocarea vor descoperi cum au trăit oamenii acestor locuri, din cele mai vechi timpuri şi până în Epoca Bronzului.

„Este interesant şi prin vechime, dar şi prin faptul că prezintă trăsături atât de la Homo Sapiens, cât şi Homo Neanderthalis, lucru care până acum era doar bănuit, nu se ştia despre o mixtură între cele două tipuri de hominide”, afirmă Marius Băsceanu-muzeograf Muzeul Olteniei Craiova.

Fiecare sală a Muzeului Olteniei din Craiova spune câte o poveste. Turul muzeului porneşte din preistorie şi ajunge până în Epoca Bronzului.

Fiecare spaţiu a fost atent amenajat, potrivit digi24.ro, în încercarea de a reda cât mai fidel fiecare epocă în parte. Piesele autentice descoperite în siturile arheologice de la Cârcea din Dolj formează, acum, o locuinţă.

„Piese, obiecte de ceramică din perioada Neoliticului, am încercat să contextualizăm aceste piese şi am redat o locuinţă din această perioadă a Neoliticului, ştim că cea mai veche aşezare existentă în apropierea Craiovei se afla la Cârcea”, spune Lucian Popescu-muzeograf.

Trecerea de la Neolitic la Epoca Bronzului a fost reconstituită prin amenajarea unui mini-atelier metalurgic.

Ultimul popas este în sala destinată Epocii Bronzului. Ritualul de incinerare este prezentat în mod realist, iar vasele de ceramică descoperite în Valea Dunării sunt puse în valoare în vitrine mari de sticlă.

FOTO: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri