Caută
Close this search box.

Italienii au respins reforma constitutională majoră propusă de Matteo Renzi

Potrivit rezultatelor parţiale din peste jumătate dintre birourile de vot, peste 60% dintre italieni au votat „Nu” la referendumul de duminică privind reforma constituţională propusă de premierul Matteo Renzi. Dacă ar fi „trecut”, reforma propusă de Renzi urma să schimbe aproape o treime din conţinutul Constituţiei Italiei, eliminând actualul sistem bicameral, în care Camera Deputaţilor şi Senatul au aceleaşi atribuţii. 

Premierul Matteo Renzi a argumentat că o asemenea schimbare este necesară pentru a putea să-şi ducă la capăt planul de relansare a economiei italiene. Renzi a a afirmat în mai multe rânduri că, dacă referendumul va fi respins, îşi va da demisia şi se va retrage de pe scena politică. El şi-a anunţat deja intenţia de a demisiona din funcţie. „Experienţa Guvernului meu se încheie aici”, a afirmat Renzi, într-un discurs televizat, după aflarea primelor rezultate.

Opoziţia italiană – preşedintele Forza Italia, Silvio Berlusconi şi preşedintele Ligii Nordului, Matteo Salvini – a cerut demisia lui Renzi la scurt timp după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Rezultatul nu reprezintă neapărat o surpriză, în condiţiile în care ultimele sondaje dinaintea referendumului dădeau tabăra „Nu” în avantaj.

Riscurile acestui referendum sunt ridicate, întrucât respingerea reformelor constituţionale poate genera un blocaj politic şi poate aduce formaţiunile populiste şi eurosceptice mai aproape de putere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri