Caută
Close this search box.

Românul care a făcut avere în SUA. Printre clienţi, membri ai familiei Kennedy

Dimitrie Vicovanu a făcut avere în America, restaurând ceasuri ce ajung să fie vândute cu milioane de dolari.

A plecat din Iași în urmă cu 40 de ani, are un atelier în New York, iar printre clienții lui se numără celebrități de la Hollywood și membri ai familiei Kennedy.

Are 75 de ani și este arheolog restaurator de profesie. Încă din copilărie a fost fascinat de mecanismul ceasurilor, l-a reparat pe primul când avea doar șase ani.

Așa a început marea pasiune pentru micile mecanisme. A terminat facultatea de Istorie și Arheologie şi, timp de 14 ani, a restaurat obiecte din ceramică în muzee din Tecuci și Iași. A lucrat apoi la Palatul Culturii, în al cărui turn este unul dintre cele mai complexe ceasuri cu mecanism din țară.

În SUA, unde a emigrat în 1979, şi-a deschis atelier, iar primele piese de schimb le-a cumpărat dintr-o piață de vechituri.

Acum 25 de ani, a început să lucreze pentru una dintre cele mai mari case de licitaţii – Sotheby’s, care îi datorează românului un profit anual de șase milioane de dolari, potrivit digi24.ro. După un interviu apărut acum doi ani în New York Times, faima sa a depășit cercurile exclusiviste.

„Atunci a fost nenorocire pe capul meu, au venit din toată America și din străinătate că New York Times ajunge și în Australia și peste tot”, povesteşte Dimitrie Vicovanu.

Cu multă răbdare a reparat de-a lungul vremii cele mai rare și sofisticate ceasuri. Oameni bogați, celebrități de la Hollywood și chiar membrii familiei Kennedy au apelat la servicile sale. Recent a restaurat cel mai mic ceas din lume cu lungimea de 1 cm și lățimea de 2,5 mm.

Ori de câte ori are ocazia, Dimitrie Vicovan le vorbește cu mare drag clienților săi despre țara din care vine. Este mândru că este român și profită de fiecare vacanță ca să vină la Iași:

„Dacă aș avea o parte din banii lui Trump care este acum președinte, în fiecare vară aș umple câteva avioane cu americani, să le plătesc să vină să vadă Iașiul și alte lucruri frumoase”.

FOTO.manager.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri