Caută
Close this search box.

Polonia nu-l lasă pe regizorul Polanski, acuzat de viol, pe mâna justiţiei americane

 

Curtea Supremă de Justiţie din Polonia confirmă refuzul de a-l extrăda pe cineastul Roman Polanski către Statele Unite ale Americii, în cazul în care regizorul va reveni pe teritoriul Poloniei, informează AP, citată de Mediafax.

Acuzaţiile ce umbresc cariera de succes a cineastului Roman Polanski sunt relaţiile sexuale pe care le-a avut cu o fetiţă în vârstă de 13 ani. Procesul îl bântuie pe cineastul polonez de aproape 40 de ani.

Statele Unite au cerut în repetate rânduri extrădarea, însă Curtea Supremă de Justiţie a aprobat marţi decizia unei instanţe de judecată, care refuza cererea Ministrului Justiţiei polonez de a aproba extrădarea cineastului.

În luna mai, Ministrul Justiţiei din Polonia a contestat în faţa Curţii Supreme decizia de prescriere, la sfârşitul anului 2015, a cererii SUA de extrădare a regizorului, care trăieşte de mai mulţi ani la Paris, relatează Le Figaro. În 1977, el recunoştea că ar fi avut o relaţie sexuală cu o minoră de 13 ani.

Ministrul de Justiţie Polonez, Zbigniew Ziobro a contestat procedura de prescriere a extrădării cineastului polonez Roman Polanski, anunţa în mai agenţia poloneză de presă PAP, citată de Reuters.

Roman Polanski a recunoscut în 1977 că ar fi avut o relaţie sexuală cu o minoră în vârstă de 13 ani, în timpul unei şedinţe foto, în Los Angeles. În 1977, regizorul a petrecut 42 de zile în arest preventiv, înainte de a fi pus în libertate, după o “negociere” cu procurorul de caz. Ceea ce nu l-ar fi scutit de judecată şi pedeapsă, doar că sancţiunea ar fi fost mai “blândă”, potrivit Le Figaro.

Această “afacere” judiciară este celebră şi disputată la nivel internaţional de aproape 40 de ani, de la desfăşurarea faptelor. Unele voci cer o sancţiune severă şi exemplară. Alţii sunt de părere că autorităţile din Statele Unite, unde regizorul franco-polonez ar urma să fie extrădat din Franţa, ar trebui să renunţe la cerere, în prezent, când cineastul are o vârstă de peste 82 de ani.

Dar regizorul, fiind în libertate condiţionată, a fugit din Statele Unite anul următor, în condiţiile în care magistratul care se ocupa de caz nu a revenit asupra acordului din acel moment şi nu l-a condamnat, conform procedurilor legale.

În anul 2009, regizorul a fost reţinut la Zurich, pe baza unui mandat internaţional emis de autorităţile americane şi plasat în supraveghere la domiciliu. A fost eliberat anul următor, după decizia autorităţilor elveţiene de a nu îl extrăda.

Statele Unite au cerut în continuare arestarea sa, după o apariţie publică la Varşovia, în 2014.

Acum, Roman Polanski trăieşte la Paris, dar are şi un apartament la Cracovia, deplasându-se frecvent în ţara sa de origine.

Roman Polanski (născut Rajmund Roman Thierry Polański, 18 august 1933, Paris) este un regizor, producător de filme, actor şi scenarist cu dublă cetăţenie: poloneză şi franceză.

S-a născut ca Rajmund Roman Liebling, fiul lui Ryszard Liebling şi al lui Bula (născută Katz-Przedborska). În 1937 familia sa se întoarce în Polonia, la Cracovia, unde rămân până la începutul celui de al Doilea Război Mondial. Pentru că aveau origini evreieşti, familia sa este închisă în Ghetoul de la Cracovia. Tatăl său va supravieţui, dar mama sa este ucisă în lagărul de la Auschwitz-Birkenau.

Roman reuşeşte să scape din ghetou şi trăieşte ascuns pe tot parcursul războiului. Primele filme le realizează în Polonia comunistă, dar în anii 1960 emigrează în Franţa. Recunoscut pentru talentul său, realizează mai multe producţii hollywoodiene, dar în 1979 fuge din Statele Unite şi se stabileşte definitiv în Franţa, fiind acuzat într-un proces de viol al unei minore. A fost căsătorit de 3 ori şi are 2 copii.

Primele lui scurtmetraje au fost „Doi bărbaţi şi un dulap” (1958) şi „Mamifere” (1962), unde a arătat umorul lui „negru” şi interesul pentru relaţile umane bizare. Debutul în lungmetraj este marcat de pelicula „Cuţitul în apă” (1962), unul din primele filme poloneze de după război care nu a fost asociat cu tema războiului. Acesta a fost, de asemenea, şi primul film din Polonia care a obţinut o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film străin.

Filmele sale din anii 1980 şi 1990 nu mai se apropie de „operele” sale anterioare. Gheaţa a spart-o filmul „Pianistul” (2002) pentru care a luat şi Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor. Rămâne în atenţia criticii şi a iubitorilor de filme cu producţia nominalizată la Cannes pentru Palm D’Or: „Venus în blană” realizată în 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri