Caută
Close this search box.

O nouă ameninţare pentru populaţie: tuberculoza bovină! Peste 100.000 de infectări în fiecare an!

În 2014, 9,6 milioane de persoane au fost infectate de tuberculoză la nivel global, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 1,5 milioane de persoane au şi decedat din cauza bolii în acelaşi an. Boala este cunoscută ca fiind transmisă de la om la om, dar o cauză secundară a răspândirii ei o reprezintă transmiterea de la animalele infectate la om.

Un lucru mai puţin cunoscut de publicul larg: tuberculoza se poate răspândi prin alimente, precum şi prin aer, de la animalele contaminate. Cele mai frecvente cazuri de îmbolnăvire sunt la bovine, iar sursa cea mai comună de transmitere a bolii la om sunt alimentele, precum laptele şi brânza. Atât vacile, cât şi alte animale ce sufera de tuberculoza bovină suferă de această boala declanşată de infecţia cu Mycobacterium Bovis, iar riscul de transmitere la oameni creşte atunci când răspândirea infecţiilor la animale nu este ţinută sub control. La nivel global, peste 100.000 dintre cei diagnosticaţi cu TBC s-au infestat prin intermediul alimentelor nepasteurizate provenite de la bovinele bolnave.

Statisticile îl îngrijorează şi pe deputatul Daniel Buda, membru al Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, care a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispune, prin care a solicitat să i se comunice care sunt instrumentele avute la îndemână pentru ca boala să fie mai simplu de tratat, iar cei care intră în contact cu animalele să fie informați cu privire le riscurile la care se expun.  „Organizația Mondială a Sănătății avertizează că varianta tuberculozei transmise de animale a fost neglijată timp de zeci de ani, iar boala luată de la animale este mai gravă și mai greu de tratat decât forma sa clasică. Boala, cunoscută și ca tuberculoza bovină, îi afectează mai ales pe veterinari, fermieri și măcelari. Medicii avertizează că sunt infectate peste 100.000 de persoane anual. Studii realizate arată că în 28% din totalul cazurilor de tuberculoză, boala a fost luată de la animale. Un alt studiu realizat pe copii, ridică acest procent la 45%. O problemă foarte gravă este aceea că, în multe dintre cazuri, cei care suferă de tuberculoza luată de la animale nu sunt corect diagnosticați. Din nefericire, acest tip de tuberculoză nu afectează doar plămânii, ci și alte organe, ceea ce complică diagnosticarea și îngreunează tratamentul“, a explicat euroalesul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri