Caută
Close this search box.

Pericol pentru siguranţa alimentară a României? Cum au ajuns străinii să deţină 40% din suprafaţa agricolă

Aproape 40% din suprafaţa agricolă a României este deţinută de străini, arată un studiu care vorbeşte despre un fenomen de acaparare a terenurilor. Sună ameninţător, dar este în mare parte un efect al intrării în Uniunea Europeană. Fermierii din ţările occidentale şi-au permis să cumpere terenuri în România, Ungaria sau Bulgaria.

Şi-au permis şi să investească mai mult decât fermierii autohtoni în aceste terenuri. De altfel, sosirea străinilor coincide cu reducerea suprafeţelor lăsate pârloagă. Totuşi, agricultorii români spun acum că acest fenomen reprezintă un pericol pentru securitatea alimentară a României.

Cea mai recentă estimare vine din partea organizaţiei Transnational Institute, care spune că 30% din suprafaţa agricolă a României este controlată de investitorii europeni şi încă 10% de cei din Orientul Mijlociu.Raportul trage un semnal de alarmă pentru că mulţi dintre cei care sunt proprietarii unor suprafeţe întinse le-au cumpărat în scop speculativ în ultimii ani, la costuri de aproape de 20 de ori mai mici comparativ cu cele din Danemarca.

„Oferă mai mult, sunt şi sprijiniţi, vin prin fonduri de investiţii, vin cu creditele subvenţionate”, spune Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli.

„E un obiectiv major de ţară consolidarea exploataţiilor de familie. A venit momentul ca România să se inspire din legislaţia altor state membre şi să creeze nişte filtre prin care terenul agricol să nu mai intre pe mâna fondurilor de investiţii sau a persoanelor juridice care nu au ca intenţie cultivarea terenului, ci efectiv o speculă imobiliară”, e de părere Emil Dumitru, preşedinte ProAgro.

Economiştii spun însă că, important este terenul agricol să fie lucrat, indiferent dacă proprietarul este român sau străin, potrivit digi24.ro. Din cele 10 milioane de hectare, doar 500.000 de hectare mai sunt nelucrate. În urmă cu 5 ani, suprafaţa lăsată pârloagă era de 3 ori mai mare.

Cristian Păun, economist: „Dacă acei proprietari vin cu capital, vin cu investiţii, vin cu maşinării, cu utilaje şi scot acele pământuri la lumină, şi dau o productivitate adiţională, dau românilor de muncă, pentru că ei nu or să poată să lucreze acele pământuri”.

Fermierii spun însă că acapararea terenurilor este un pericol şi pentru siguranţa alimentară a ţării.

FOTO: recolta.eu

În prezent se lucrează la o modificare a legii terenurilor agricole. Cel mai recent proiect prevede că persoanele fizice vor putea cumpăra cel mult 150 de hectare de teren agricol. În cazul firmelor, limita este de 500 de hectare. Aceste praguri ar limita accesul străinilor la terenurile scoase la vânzare în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri